A németeknek és a portugáloknak nem kell az eurókötvény

Németország és Portugália egyaránt elutasította a közös euróövezeti kötvény bevezetését.

MNO
2011. 09. 01. 16:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Angela Merkel német kancellár és Pedro Passos Coelho portugál miniszterelnök a csütörtökön Berlinben folytatott tárgyalásokon egyetértett abban, hogy az eurókötvény esetleges bevezetése nem a megfelelő válasz az adósságválságra. A kötvény bevezetésének egyik legfőbb támogatója korábban Nicolas Sarkozy francia államfő volt, a közelmúltban azonban – nem utolsósorban a német kancellárnak engedve – elállt ettől. Szakértők ugyanakkor nem tartják kizártnak, hogy a kötvény szükség esetén később bevezetésre kerül.

Merkelhez hasonlóan Coelho is úgy vélte, hogy az eurókötvény nem megoldás az adósságproblémákra. A portugál miniszterelnök annak a nézetének adott hangot, hogy elengedhetetlen a politikai unió elmélyítése, ugyanakkor egyetértett azzal a német és francia javaslattal, amely szerint az eddiginél erősebb gazdaságpolitikai koordinációra, valamint kötelező jellegű adósságfékekre van szükség. Ennek kapcsán utalt a nemzeti alkotmányok ilyen irányú módosításának lehetőségére.

Portugália Görögország és Írország mellett a harmadik olyan ország, amely az európai partnerek, valamint a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatására szorul. A portugál segélycsomag csaknem 80 milliárd eurót tesz ki. Ennek fejében Lisszabonnak csökkentenie kell költségvetési deficitjét, átfogó szerkezeti reformokat kell végrehajtania, és mielőbb meg kell valósítania privatizálási programját. A portugál kormányfő Berlinben hangsúlyozta, hogy kormánya felgyorsítja a szanálási program végrehajtását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.