A régióban terjeszkedne a szerb olajvállalat

A Gazprom többségi tulajdonában lévő szerb olajvállalat régiós terjeszkedést tervez, így a társaság célkitűzései között szerepel, hogy Magyarországon is leányvállalatot alapít. A Reuters beszámolója a szerint az NIS 2020-ra megháromszorozná szénhidrogén-kitermelését annak érdekében, hogy a régió meghatározó szereplőjévé váljon – olvasható a Portfólio.hu-n.

MNO
2011. 09. 03. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazpromnyeft többségi tulajdonában álló szerb olajtársaság, az NIS azt tervezi, hogy régiós terjeszkedési politikájának első lépéseként leányvállalatokat alapít a régió négy országában, így Magyarországon, Bosznia-Hercegovinában, Romániában és Bulgáriában.

A társaság Romániában a kanadai székhelyű EWP-vel szövetkezve már jelen van, korábban megállapodást kötött négy szénhidrogénblokk kutatására és fejlesztésére. Az NIS magyarországi tevékenységeket is folytat, a társaságról itthon akkor lehetett legutóbb hallani, amikor egy júniusi bejelentés szerint a makói nem hagyományos gázvagyon felszínre hozásán dolgozó – szintén kanadai – Falcon teret engedett számára kutatási területén (algyői formáció) három kút fúrására és tesztelésére. A szerb vállalatnak 2012 végéig kell befejeznie kutatótevékenységét, amelyet követően a két fél értékeli majd az eredményeket.

Az NIS korábban úgy fogalmazott, hogy 2012-ben 740 millió dollárt készül befektetni két finomítója felújításába annak érdekében, hogy az egységek által előállított üzemanyagok megfeleljenek az uniós normáknak. A társaság 2020-ra a régió piacvezető vállalatává kíván válni.

(portfolio.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.