A rendszer új elemeként indulhat útjára a Start munkaprogram

A Belügyminisztérium döntése alapján Jász-Nagykun-Szolnok megyében a tiszafüredi és a kunszentmártoni kistérségben indulhat útjára közfoglalkoztatás rendszerének új elemeként a Start munkaprogram – közölte a megyei kormányhivatal sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 01. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két alföldi kistérségben magas a munkanélküliek száma, valamint a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülőknek is jelentős az aránya. Az ott lévő településeken az elsődleges munkaerőpiac nem kínál elegendő álláslehetőséget, így korábban is jellemző volt az állami és önkormányzati foglalkoztatás meghatározó szerepe – tette hozzá a döntésről Korim Éva.

Tájékoztatása szerint a mintaprogram támogatására az érintett két kistérség települési önkormányzatai nyújthatnak be kérelmet a megyei kormányhivatal munkaügyi központjához, az első kérelmeket szeptember 6-ig várják. A kérelmek támogatásáról a Belügyminisztérium dönt. Az előkészítés során a kistérségi polgármesterekkel már egyeztettek a belügyi tárca, a megyei kormányhivatal több egységének, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának, valamint a területi környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetői.

A közfoglalkoztatás rendszerének szeptember 1-jétől kezdődött az átalakítása. Célja, hogy a munkaképes lakosság munkához jutásának lehetősége bővüljön, valamint a közösségek érdekét szolgáló értékteremtő foglalkozás jöjjön létre. Ebben az évben a mintaprogramok megvalósítására országosan 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Start munkaprogram hét projektjének keretén belül többek között mezőgazdasági munka, belvízelvezetés, földutak rendbetétele, a közúthálózat javítása, illegális hulladéklerakó helyek felszámolása, újak kialakításának megelőzése vár teendőként a résztvevőkre. Lesz úgynevezett kazánprogram is, amelynek lényege a középületekben alternatív fűtési móddal rendelkező, új vegyes tüzelésű kazánok beállítása, a kellő fűtőanyagot pedig kedvező esetben a település állítja elő a mezőgazdasági program során.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.