A VM támogatja a borászati üzemeket

Vissza nem térítendő támogatással kívánja segíteni a hazai borászati üzemek modernizációját a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

MNO
2011. 09. 01. 11:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárca csütörtöki közleménye szerint az ősszel nagyobb arányban kaphatnak borászati fejlesztésekre támogatást a kis- és középvállalkozások, ezzel kiszélesül azok köre, akik borászati üzemüket modernizálhatják. A támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylők esetében a vásárolt gépek nettó értékének az eddigi 30 helyett 40 százaléka, míg nagyvállalatoknál 20 százaléka. A vissza nem térítendő támogatással a VM a borászati vállalkozások teljesítményét kívánja javítani.

A támogatási keretre 2011. október 17. és december 16. között lehet pályázni, a kérelmeket postai úton lehet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) benyújtani. Egy termelő egy borpiaci évben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, ez azonban több gépre is vonatkozhat. A kérelmeket az MVH a beérkezés sorrendjében, a helyszíni ellenőrzést követően bírálja el. Az igényelt összegnek meg kell haladnia az egymillió forintot, de nem lehet több 100 millió forintnál.

A 2011/2012. borpiaci évben erre a jogcímre 4 millió euró, azaz több mint egymilliárd forint fizethető ki. Ezen a keretösszegen felül benyújtott kérelmeket az MVH átütemezi a 2012/2013. borpiaci évre, és azok az új időszak elsőként benyújtott igényléseinek minősülnek. A támogatás kifizetésének legkésőbbi határideje 2012. október 15.

A borászati gépek beruházásait – tavalyhoz hasonlóan – továbbra is a közösségi forrásból finanszírozott nemzeti támogatásból segíti a tárca. A borászati gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez 2011-től igényelhető támogatásról szóló rendelet szeptember 8-tól hatályos. A közlemény szerint a rendeletmódosítást társadalmi egyeztetés előzte meg, a jogszabály tavalyi megjelenésekor a VM már jelezte, hogy az első év tapasztalata alapján a végrehajtást felülvizsgálja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.