Alkimista varázslat: vízzé átlényegülő olaj + Kép

A nyári szabadság után szeptember 8-án, csütörtökön este 7 órakor Kucsora Márta <em>Fluidum</em> című kiállításával nyitja meg újra kapuit a B55 Kortárs Galéria. A képek az önfeledt vakáció vízparti idilljét lopják vissza a nézők szívébe, bárhol is töltötték a nyarat – tenger, tó, folyó, vagy akár csak egy medence partján.

Balikó Nándor
2011. 09. 05. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kucsora Márta vizes hatású, természet inspirálta képei az absztrakció és az ábrázolás határán mozognak. Az akciófestészetbe hajló technikai bravúrok az amerikai Helen Frankenthaler expresszionista munkásságát idézik. A művésznő csorgatja, fröcsköli, folyatja a magas hígításban használt olajfestéket – a többnyire nagyméretű festményeken nem találunk egyetlen ecsetvonást sem –, miáltal a képi formák szó szerint feloldódnak a vásznon. Kucsora szavaival élve az anyag „önmagát formálja képpé” – erre a folyamatra utal a kiállítás címe: Fluidum. A latin szó ugyanakkor erősen áthallásos: az anyagok egymásba való átalakításának alkimista értelmezési lehetősége is felsejlik mögüle, s valóban, a képek lelket hűsítő, gyógyító kisugárzása szinte kézzel fogható.



A szegedi születésű, jelenleg Budapesten alkotó Kucsora Márta 1997 és 2002 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd 2005 és 2006 között a New Jersey-i Montclair State University mesterkurzusán folytatta tanulmányait. Számos külföldi kiállításon szerepelt képeivel, Mexikóvárostól Miamin és New Yorkon át Kölnig. Itthon az Ernst Múzeum „A kép közvetlensége”, és a Nemzeti Galéria „A festmény ideje” címmel megrendezett kiállításokon csodálhattuk meg eddig alkotásait.

A tárlat, melyet Nagy Gergely író, újságíró nyit meg, szeptember 8-ától október 1-jéig látogatható – stílszerűen a Balaton utcai B55 Kortárs Galériában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.