Az ENSZ jelentése elítéli az izraeli támadást

Túlzott volt a Gázai övezetbe tartó nemzetközi segélyflottilla elleni tavaly májusi izraeli támadás – derül ki abból az ENSZ-jelentésből, amelyből csütörtökön részleteket közölt a The New York Times.

MNO
2011. 09. 01. 21:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés, amelyet hivatalosan még nem hoztak nyilvánosságra, ugyanakkor megállapítja, hogy nemzetközi jogi szempontból jogszerű volt a Gázai övezet elleni izraeli blokád. A Geoffrey Palmer egykori új-zélandi kormányfő által vezetett vizsgálat arra a következtetésre jutott, túlzott és ésszerűtlen volt az az izraeli döntés, hogy ekkora erővel és előzetes figyelmeztetés nélkül vette ellenőrzés alá a hajókat a blokád alá vont területtől nagy távolságra.

A dokumentumban ugyanakkor hozzáteszik, hogy a hat hajóból álló flottilla meggondolatlanul cselekedett, amikor megpróbálta erőszakkal áttörni a Hamász palesztin iszlamista szervezet által ellenőrzött Gázai övezet körüli blokádot.

A jelentésben felkérik Izraelt, hogy megfelelő nyilatkozatban fejezze ki sajnálatát a rajtaütés miatt, és részesítse kártérítésben a nyolc török és egy török születésű amerikai halálos áldozat családját, valamint az eset sebesültjeit.

Eduardo del Buey ENSZ-szóvivő csütörtökön azt mondta, hogy a jelentést néhány napon belül beterjesztik Ban Ki Mun főtitkárhoz. A világszervezet pénteken fogja közölni a jelentés nyilvánosságra hozatalának időpontját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.