„Az esemény az összetartozás kifejezése”

A szlovákiai Rimaszombat református templomában kezdődött meg szombaton a Kárpát-medencei református oktatási intézmények tanéve.

MNO
2011. 09. 03. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazekas László, a Szlovákiai Reformátos Keresztényegyház püspöke igehirdetésében kijelentette: a református magyar iskolák feladata az, hogy segítsék az ifjakat testi-lelki fejlődésükben, szellemük és tehetségük kiművelésében – tette hozzá.

Fazekas igehirdetésekor emlékeztetett arra, hogy 2009. május 22-én jött létre a Magyar Református Egyház. Úgy fogalmazott, hogy ennek része a mostani, az anyaország határán túl megtartandó tanévnyitó. A magyar református egység jelmondata: Krisztus a jövő, együtt követjük őt, ezért mindenféleképpen a jövő felé tekintünk.

Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a tanévnyitón azt mondta: ez az esemény a magyarság összetartozásának kifejezése is. Csak úgy tarthatjuk meg múltunkat és formálhatjuk jövőnket, ha szem előtt tartjuk a hármas fonatot, a közös célt, a közös akaratot és a közös gondolkodást – hangoztatta.

A jövő társadalmának olyan emberekre van szüksége, akiknek van szava, akik tudják az irányt, és tudatában vannak annak, hogy társaikkal együtt korszakos dolgokra képesek – mondta. Megjegyezte: néhány évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna az, ami valóság, a határok átjárhatósága, a közös tanévkezdés. Az iskolák megőrzik nyelvünket, kultúránkat, magyarságunkat – hangsúlyozta.

A tanévnyitón esküt tettek a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnázium első éves tanulói.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.