Bár meg sem jelent, nagy vihart kavart a liliomtipró rendező

Bár Roman Polanski személyesen nem jelent meg csütörtökön a Lidón, legújabb filmje, a Carnage máris megalapozta a verseny hangulatát: az első visszhangok Kate Winslet alakítását emelték ki a rendező új munkája kapcsán.

MNO
2011. 09. 01. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öldöklés istene című Yasmina Reza-műből készült feldolgozást részben maga Polanski írta még tavalyi, svájci házi őrizete alatt. Az alpesi ország hatóságai végül szabadlábra helyezték a francia–lengyel állampolgárságú rendezőt, akinek kiadatását az Egyesült Államok kérte egy 1977-es liliomtiprási ügyben.

Azóta a 78 éves művész „óvatosan” mozog, így a Carnage olaszországi világpremierjére sem utazott el. Helyette a film négy szereplője közül három, Kate Winslet, Christoph Waltz és John C. Reilly képviselte a sajtó előtt az alkotást a szerdán megnyílt 68. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Jodie Foster, a film negyedik szereplője is megjelent a Lidón, a sajtótájékoztatón azonban nem vett részt.

A film bemutatója utáni visszhangok mindenekelőtt az Oscar-díjas Kate Winslet alakítását méltatták a filmben, amelyet Roman Polanski New Yorkba ültetett át, de Párizsban forgatott. Az alkotást hangos taps fogadta az újságírók és a kritikusok részéről.

A brit színésznőnek különösen a „hányós” jelenetei keltettek nevetést. Winslet a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, rendkívül vicces volt ezeket a képsorokat felvenni. „Nem volt könnyű, de néhány nagyon fondorlatos technikai elem is segítette a munkát. A gyerekeim eljöttek arra a forgatási napra, azóta csak erről beszélnek” – árulta el a színésznő. Christoph Walzt megjegyezte, az anyag, ami hányásnak tűnik a filmben, Roman Polanski receptje alapján készült.

Kate Winslet megemlítette, hogy jó hangulatú volt a forgatás. „Ha Roman Polanski meghív egy filmjébe, arra nem lehet nemet mondani” – fogalmazott.

A filmet egy lakásban forgatták, valós időben, így az alkotás olyan, mintha a közönség szélesvásznon nézne egy színházi darabot. Ezt néhány kritikus fel is rótta Polanskinak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.