„Betemetjük a népek éltető forrását...”

Passau püspöke Székesfehérvárnak ajándékozta Szent István hitvese, Boldog Gizella csontereklyéjét; a barokk, aranyozott, ezüstözött rézből készült díszes ereklyetartóban elhelyezett relikviát vasárnap a székesegyházban tartott ünnepi szentmise keretében adták át.

MNO
2011. 09. 04. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székesfehérvár őrzi 1777 óta Szent István fejereklyéjét, 1930-től pedig Szent Imre ujjának csontereklyéjét, de – ahogy Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök fogalmazott – „hiányzott a családból az édesanya”. Mint mondta, keresték a módját, hogyan lehetne ereklyéiben teljessé tenni az első magyar szent családot, s ezért a családok éve alkalmából arra kérte Passau püspökét, hogy ajándékozza Székesfehérvárnak a passaui niedernburgi templomban eltemetett Boldog Gizella csontereklyéjét. Wilhelm Schraml passaui megyés püspök, eleget téve a kérésnek, személyesen vitte el Székesfehérvárra Gizella királyné lábszárcsontjának egy hiteles darabját.

A relikvia átadása alkalmából tartott ünnepi szentmisén Spányi Antal megyés püspök arról beszélt, hogy Gizella királynénak nemcsak az anya és a feleség szerepét kellett betöltenie, hanem hitével, életpéldájával, férje támogatásával tanúságot is kellett tennie „a hittel élt élet szépségéről, erejéről, másokat segítő jóságáról”. Passau püspöke homíliájában a családról mint az élet és a hit iskolájáról szólt a templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. Rámutatott: „minél inkább oldódik a szilárd családi struktúra, annál erősebben jelentkezik a bizalommal és szeretettel teljes élet utáni vágy”. A család napjainkban „olyan fontos az emberek számára, mint még soha”. „Betemetjük a népek éltető forrását, ha nem támogatjuk és védjük a családot” – mondta Wilhelm Schraml.

Boldog Gizella csontereklyéjét Szent István és Szent Imre ereklyéjével együtt a családok évében a székesfehérvári Egyházmegyei Múzeumban, majd a liturgikus ünnepek alkalmából tekinthetik meg az érdeklődők – mondta el az MTI érdeklődésére Székesfehérvár megyés püspöke. Spányi Antal hozzátette: tervezik az első magyar szent család ünnepének meghonosítását, ezzel is segítve, hogy megtörténjen Boldog Gizella szentté avatása.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.