Dél-Koreában terjeszkedne a Gazprom

Az orosz Gazprom képviselői a közeljövőben Dél-Koreába látogatnak a két országot Észak-Koreán keresztül összekötő gázvezeték projekt kivitelezési lehetőségeinek megvizsgálására.

MNO
2011. 09. 04. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nevük elhallgatását kérő dél-koreai kormányilletékesektől származó információk szerint a Gazprom és dél-koreai partnere, az állami Korea Gas Corp. (KOGAS) képviselőinek találkozójára a jövő héten vagy az azt követő héten kerülhet sor. A KOGAS egyik, nevét elhallgatni kérő illetékese a Yonhap hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy „nem ismeri a Gazprom-látogatás tervének részleteit”. A dél-koreai kormányzó párt elnöke az elmúlt héten közölte, hogy novemberben a két Korea és Oroszország képviselői között találkozóra kerül sor a trilaterális projekt megvitatására.

A szóban forgó gázvezeték projektről is tárgyalt Kim Dzsong Il észak-koreai vezető és Dmitrij Medvegyev orosz elnök augusztus 24-én szerdán a burjátföldi Ulan-Udéban tartott találkozójukon. A gázvezeték projekt, amennyiben megvalósul, szibériai földgázt juttat majd el a világ egyik legnagyobb földgáz-felhasználójának, Dél-Koreának, miközben egyúttal évi több mint 500 millió dollár tranzitdíjbevételhez juttatja majd Észak-Koreát.

Konsztantin Vnukov szöuli orosz nagykövet augusztus 26-án, az orosz–észak-koreai csúcstalálkozót követően annak a véleményének adott hangot a Yonhap hírügynökség kérdésére, hogy „hamarosan” találkozóra kerülhet sor a Gazprom és a KOGAS képviselői között. A projekt tervének felvetése reményeket ébresztett a két Korea közötti kapcsolatok javulásával kapcsolatban: a Szöul–Phenjan viszony több évtizedes mélypontra esett a több halálos áldozattal járó tavalyi fegyveres incidensek, egy dél-koreai naszád elsüllyesztése és egy dél-koreai sziget ágyúzása miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.