Ebben sem tudnak megegyezni

John Boehner, az amerikai kongresszus republikánus elnöke logisztikai és biztonsági okokra hivatkozva azt javasolta, hogy Barack Obama elnök ne szeptember 7-én, vagyis a törvényhozás első munkanapján terjessze a kongresszus két házának együttes ülése elé a munkahelyteremtést célzó programját, hanem a rákövetkező estén.

MNO
2011. 09. 01. 7:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Obama elnök által kért jövő hét szerda esti nyolc órai időpont történetesen egybeesik a republikánus elnökjelölteknek a kaliforniai Reagan könyvtárban megtartandó vitájával, így azok a tévétársaságok, amelyek nem szándékoznak közvetíteni ezt a disputát, feltehetően fontolóra vennék, hogy műsorra tűzzék az elnöki programbeszédet. A Boehner által javasolt időpont viszont éppen az amerikai profi futball-liga idénynyitó mérkőzésének kezdetével azonos, így a sportrajongók aligha kapcsolnának az élő kongresszusi közvetítésre.

Az Obama tervezett beszédével kapcsolatban kirobbant időpontvita is arra utal, hogy a 2012-es elnök- és kongresszusi választásokig Washingtonban nem hagy alább az a kiélezett politikai küzdelem, amely az adósságplafon emelésével kapcsolatban kis híján technikai csődbe vitte az országot.

Obama szerdán levélben fordult Boehnerhez és Harry Reidhez, a szenátusi demokrata többség vezetőjéhez, hogy járuljanak hozzá a kongresszus két kamarájának együttes üléséhez a nyári szabadság utáni első munkanap estéjén. Az elnök az év elején rendszeresen elmondott, az unió helyzetéről szóló beszédéhez hasonló körülmények között kívánja ismertetni a munkahelyek növelésével kapcsolatos elképzeléseit.

Az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta jelenleg 9,1 százalékos, ami szakértők szerint beárnyékolja Obama újraválasztási esélyeit. Az elnök munkahely-teremtési igyekezetét hangsúlyozza egyebek mellett az is, hogy hétfőn Alan B. Kruegert, a Princetoni Egyetem vezető munkaerő-piaci szakértőnek tartott professzorát jelölte gazdasági tanácsadói tanácsának élére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.