Egy akváriumba tették a fehér cápát

Egy fiatal fehér cápa vendégeskedik a kaliforniai Monterey Bay Akváriumban, ahol a saját szemükkel, vagy webkamerán keresztül nézhetik meg a látogatók a lenyűgöző csúcsragadozót.

MNO
2011. 09. 02. 12:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1,2 méter hosszú és 17,8 centiméter széles hím cápát szerda éjszaka szállították át Malibuból az intézmény Nyílt vizeken című kiállításának akváriumába. A tengerkutatók reményei szerint a majdnem 20 kilogrammot nyomó különleges lakó jó pár hónapig fog vendégeskedni a vízi állatkertben és a vele való találkozás hatására a látogatók is nagyobb figyelmet fordítanak majd a tenger élővilágának védelmére.

Az akváriumban hatodik alkalommal mutatnak be fiatal fehér cápát. A korábbi példányok mindegyikét visszaengedték a természetbe. Az intézmény illetékeseinek elmondása szerint a mostani cápát augusztus 18-án fogták ki a kaliforniai Marina del Rey partjainál. Az átszállítást megelőzően az állatot egy elkerített óceáni területen tartották megfigyelés alatt, ahol kényelmesen úszkált és rendesen táplálkozott.

A szakemberek szerint a vadon élő cápapopulációk száma világszerte csökken. A fehér cápák esetében ennek egyik oka a lassú szaporodás és az, hogy az állatok a felelőtlen halászok és a trófeavadászok egyik első számú áldozatai lettek.

Ezek a lenyűgöző teremtmények védettnek számítanak az amerikai, valamint a dél-afrikai, mexikói, ausztráliai és egyéb országok vizeiben is. A nagy fehérek elsősorban lenyűgöző méreteikről ismertek. A legnagyobb hím példányok testhossza akár a hat métert is meghaladhatja és súlyuk elérheti a 2268 kilogrammot. Ezek a cápák a tenger csúcsragadozói közé tartoznak, de időnként kisebb testű halak és tengeri madarak is szerepelnek az étrendjükben.

Julie Packard, az intézmény vezetője szerint már az a nőstény példány is rengeteg érdeklődőt vonzott, amelyet 2004-ben mutattak be az akváriumban. Akkor több mint egymillióan voltak kíváncsiak a fogságban tartott csúcsragadozóra. A később készített felmérésekből pedig kiderült, hogy a különleges találkozás hatására az emberekben sokkal jobban tudatosultak a fehér cápákat és a tenger egész élővilágát fenyegető veszélyek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.