Egy pár fekete zokni is volt a „betörőkirálynál”

Elfogták egy harmincrendbeli bolti betörés gyanúsítottját, és sikeresen felderítették egy 70 milliós lopás részleteit a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság munkatársai – közölte Németh Attila megbízott kapitányságvezető csütörtökön sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 09. 01. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A betöréses lopások elkövetője számos módszert alkalmazott a tető- és falbontástól az ajtó-ablak be- és kifeszítéséig. Elfogásakor ruházatából csavarhúzó, kalapács, üvegvágó, szike, csípőfogó és egy pár fekete zokni is előkerült, amelyet betöréskor szokott a kezére húzni – ismertette Gelencsér Péter bűnügyi osztályvezető. A betöréssorozat februárban kezdődött el Zalaegerszegen. A betörő az éjszakai órákban indult útnak, és ha alkalmasnak találta a helyszínt, válogatás nélkül tört be boltokba, konditermekbe, szórakozóhelyekre. A helyszíni szemléken rögzített lábnyomok alapján a szakértő megállapította, hogy a nyomok ugyanattól a cipőtől származnak, és néhány üzlet biztonsági kameráival rögzített felvételei is arra utaltak, hogy magányos elkövetőről van szó.

A tettest augusztus 27-én fogták el; a körzeti megbízott az éjszakai órákban figyelt fel a Mártírok úton, egy ház bejáratánál a fekete kapucnis felsőt viselő, erős testalkatú férfira. A feltételezett tettes elfutott az igazoltatás elől, elfogták, majd előállították a kapitányságon. A kihallgatás során a 38 éves, büntetlen előéletű, munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkező zalaegerszegi férfi a bűncselekmények elkövetését magánéleti és munkahelyi problémákkal magyarázta.

Gelencsér Péter arról is beszámolt, hogy egy 70 milliós lopás részleteit a napokban derítették fel. Egy gyanúsítottat 2009 októberében egy közúti rutinellenőrzésen kaptak el Nagykapornak környékén a rendőrök, a petőmihályfai férfi tehergépkocsijának rakterében eredeti csomagolásban nyolc televíziót találtak, eredetüket nem tudta igazolni. A gyári számból megállapították, hogy a tévék a székesfehérvári gyárban készültek, és abból a szállítmányból származnak, amelyet a korábbi feltételezések szerint 2009 júliusában Csehországban egy autópálya melletti parkolóból a kamionnal együtt elloptak. Mint kiderült, a gyártó azzal bízott meg egy budapesti fuvarozócéget, hogy szállítson Lipcsébe 396 televízió-készüléket. A GPS adataiból később kiderült, hogy az áruval megrakott kamion Magyarország területén letért az előírt útvonalról, Bodajk községnél egy órát várakozott, majd Csehországban egy autópálya melletti parkolóban újabb pihenőt tartott. A sofőr egy óra elteltével tért vissza, addigra a kamion a rakománnyal együtt eltűnt. Jelentette a cseh hatóságoknak, ők 100 kilométerrel távolabb meg is találták a rakomány nélküli, kiégett gépjárművet. A nyomozás adataiból az derült ki, hogy a televíziókat már Magyarország területén a sofőr közreműködésével ellopták.

A gépkocsivezető vallomásában elmondta, hogy a fuvarozócégnek súlyos anyagi gondjai voltak, ezért megbeszélték, hogy sem a szállítmány, sem a kamion nem juthat el Lipcsébe. A kamionról Bodajknál lecsatolták a rakománnyal teli szerelvényt, és a rendszámtáblával együtt kicserélték. A nyomozás során a szálak végül elvezettek egy budapesti, VIII. kerületi raktárhoz, amelyet két külföldi – egy libanoni és egy szíriai – állampolgár bérelt. A raktárban megtaláltak még 50 televíziót a szállítmányból, ezenkívül további műszaki cikket, amelyek egy része egy szlovákiai gyárban készült, és amelyeket Szlovákiából Svájcba kellett volna szállítani, de ez a kamion sem érkezett meg a célállomásra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.