Erősen csökkent a német hiány

Az erősen növekvő adóbevételek érezhetően leszorították az első fél évben a német államháztartási hiányt: a GDP mindössze 0,6 százalékát tette ki, a tavaly első félévi 3,1 százalék után.

MNO
2011. 09. 01. 10:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi statisztikai hivatal csütörtöki közlése szerint ez 2008 első fél éve óta a legalacsonyabb deficitarány. A mostani bejelentés nyomán elemzők úgy vélik, hogy a német pénzügyminisztérium által egész évre becsült 1,5 százalékosnál jóval alacsonyabb lesz a hiány. 2014-re Németország nullára akarja leszorítani a deficitet.

Az első fél évben a német államháztartás egésze – szövetségi, tartományi és helyi szinten, valamint a társadalombiztosítás – 7,2 milliárd euróval adott csak ki többet a bevételeknél. Az adóbevételek összesítve 8,5 százalékkal nőttek az időszakban, ezen belül a jövedelem- és vagyonadóból származó bevételek 9,8 százalékkal gyarapodtak. A maastrichti szerződés a mindenkori GDP 3 százalékában maximálja az elérhető hiányszintet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.