Ezeréves testek hevertek a palotában

Egy maja palota több mint kétezer éves maradványait fedezték fel egy mexikói ásatáson.

MNO
2011. 09. 02. 5:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók az értékes romokra a Plan de Ayutla régészeti területen, Chiapas tartományban bukkantak – közölte a nemzeti régészeti és történelmi intézet szerdán. Az intézmény szerint a felfedezés az első építészeti bizonyíték arra, hogy már ilyen korai időszakban létezett település az Usumacinta-folyó mentén a maja városok területén. Egy időszámítás előtti 50 és időszámítás szerinti 50 között kialakított, csaknem egy méter vastag falakkal és lekerekített sarkakkal rendelkező épület romjait sikerült kiásni.

Két kiásott szoba egy mélyebb szinten épült, ahonnan lépcsők vezetnek fel a magasabban lévő udvarra. A régészek továbbá két sírhelyet is találtak, benne egy nő és feltehetőleg egy férfi földi maradványaival. A testek valószínűleg az időszámítás szerint 900-1000 körüli időkből származnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.