Felújították Molla Szadik síremlékét

Felújították Molla Szadiknak (1836–1892), Vámbéry Ármin neves keletkutató, őstörténész és nyelvtudós Üzbegisztánban született munkatársának a velencei református temetőben lévő síremlékét.

MNO
2011. 09. 01. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Velencei Református Egyházközösség, a Lakiteleki Népfőiskola és a Nemzeti Fórum kezdeményezésére felújított síremlék avatására az Üzbég Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából, csütörtökön került sor, az ünnepségen részt vett Ravsanbek Dusanov, az Üzbég Köztársaság Bécsben és Budapesten akkreditált ügyvivője is.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke hangsúlyozta: az Üzbég Köztársaság függetlensége kikiáltásának 20. évfordulóján az üzbég földnek arra a szülöttére emlékeznek az ünnepség résztvevői, aki sokat tett a türk népek kultúrájának megismertetéséért és a magyar kultúra közép-ázsiai terjesztéséért. Felidézve Molla Szadik életútját, munkásságát, elmondta: igazhitű muzulmánként elsajátította az írás, olvasás tudományát, és valószínűleg dervisként a Korán tanulmányozásának szentelte volna az életét, ha a sorsa nem hozza össze Vámbéry Árminnal, akihez azért csatlakozott, mert Mekkába akart zarándokolni vele. Mekka helyett azonban Magyarországra érkezett, ahonnan nem is tért vissza távoli hazájába.

Az MTA könyvtárának altisztjként többeket – például Budenz József és Szilády Áron nyelvészeket – tanított tatár, üzbég és más nyelvre. Vámbéry Árminnak nyelvmestere és élő szótára volt, mivel csatagáj anyanyelvén kívül kiválóan ismerte a türk nyelveket. Ismert volt íróként és műfordítóként is, meséket, mondákat fordított, köztük Arany János Rege a csodaszarvasról című elbeszélő költeményét is átültette csatagáj török nyelvre. Utolsó éveit Velencén töltötte, ott temették el mohamedán szertartással és katonai tiszteletadással.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: Molla Szadik felújított síremlékének avatása kezdete lehet a magyar–üzbég kapcsolatok megújulásának. Annak további lépéseként az Országgyűlésben az Interparlamentáris Unió keretében még ebben a hónapban megalakítják a magyar–üzbég képviselőcsoportot, a Lakiteleki Népfőiskola pedig Vámbéry Áronról elnevezett tanulmányi ösztöndíjjal kívánja segíteni a két ország kapcsolatának bővítését.

Ravsanbek Dusanov úgy vélte, szimbolikus jelentősége van annak, hogy az Üzbég Köztársaság nemzeti ünnepe alkalmából került sor a megemlékezésre. Vélekedése szerint Molla Szadik egyik példája azoknak a történelmileg megalapozott baráti kapcsolatoknak, amelyek hidat építenek Magyarország és Üzbegisztán között. Reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatok további erősítését segíti majd a magyar köztársaság elnökének novemberre tervezett üzbegisztáni látogatása.

L. Simon László, a térség országgyűlési képviselője szerint Molla Szadikot a magyar kultúrtörténet részének tekintjük, nemzeti identitásunkat is meghatározó olyan jeles személyiségnek, aki nem fog kikopni a nemzet emlékezetéből.

Pápai Szabó György velencei református lelkész arra emlékeztetett, hogy Molla Szadik sírját mindig is szeretettel gondozták a velenceiek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.