Fico ejtette volna a szélsőségeseket

A WikiLeaks által pénteken nyilvánosságra hozott amerikai nagykövetségi akták szerint Robert Fico 2009-ben arra panaszkodott amerikai diplomatáknak, hogy Mikulás Dzurinda SDKÚ-elnök nyilvánosan elhatárolódik a Smerrel való jövőbeni együttműködéstől.

MNO
2011. 09. 03. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fico 2009 augusztusában azt mondta az amerikai nagykövetség egyik magas rangú munkatársának, hogy Dzurinda hibát követ el, mert Szlovákia számára a 2010-es választások után a legjobb megoldás egy Smer–SDKÚ-koalíció lenne. Közben egy évvel a választások előtt minden korábbinál ádázabb csatát és nyilatkozatháborút folytatott a két párt. Ficóék az SDKÚ-t többször is a legkorruptabb pártnak nevezték, amellyel csak végső esetben kötnének koalíciót.

Fico a választások után a legszívesebben ellenzékben látta volna koalíciós partnerét, az SNS-t, de a két magyar pártot, az MKP-t és a Hidat is. Az akkori kormányfő azzal érvelt, hogy ha az SNS kormányon van és a magyar pártok ellenzékben – vagy fordítva –, akkor nagy a konfliktusok kialakulásának esélye.

A jelentés szerint Fico különösen tartott attól, nehogy hasonlóan feszült helyzet alakuljon ki a romák és a többségi társadalom között, mint Magyarországon. Ezért utasította belügyminiszterét, hogy növelje a rendőri jelenlétet a kelet-szlovákiai roma telepeken. Fico arról is beszélt, hogy nagyon szívesen találkozna Barack Obama amerikai elnökkel. „Ha csak pár perc erejéig is” – mondta a diplomatáknak. A Smer elnöke pénteken nem kommentálta a WikiLeaks által kiszivárogtatott jelentések tartalmát.

(ujszo.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.