Főként romák kaptak munkát öt megye vízi társulásainál

Szeptembertől öt megyében több mint ezer, főként roma álláskereső kapott munkát a vízi társulásoknál – mondta Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője pénteken az MTI-nek. A szóvivő emlékeztetett, hogy a foglalkoztatás a tavasszal a kormány és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) között létrejött megállapodás része.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807300" target="_blank"><strong>• Egyre többen vesznek részt az egyszerűsített foglalkoztatásban</strong></a>

MNO
2011. 09. 02. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint kifejtette, a Start-munka mintaprogram keretében 1078 álláskereső dolgozik szeptember 1. és november 30. között az ország öt megyéjében (Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megyékben), 19 vízi társulatnál, összesen 144 településen. A programban részt vevők a lakóhelyük közelében lévő, a projektben érintett településen napi 8 órában a külterületi csatornák és árokhálózatok karbantartását és tisztítását végzik – közölte. A munkát roma brigádvezetők segítik – mondta –, a résztvevők kiválasztásában pedig a helyi roma kisebbségi önkormányzatok is szerepet vállaltak. A projekt összköltsége 382 millió forint. A tavasszal a romák foglalkoztatásáról kötött megállapodás részeként más kezdeményezések is indultak a napokban, így hét megyében a közutak karbantartására foglalkoztatnak több mint 750 embert – ismertette.

Májusban a kormány és az ORÖ megállapodott arról, hogy legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra. Emellett akkor olyan átfogó oktatási változásokat jelentett be a kormány, amelyek eredményeként 20 ezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskolában piacképes szakmát szerez. Célként határozták meg továbbá, hogy a szak- és a felnőttképzésben körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.