Folytatódhat a svájci lassulás

A második negyedévben a svájci gazdaság 2009 óta a leglassabb növekedési ütemet mutatta és a lassulás a frank erős árfolyama miatt az elkövetkező hónapokban is folytatódhat.

MNO
2011. 09. 01. 9:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második negyedévben 0,4 százalékkal nőtt a svájci GDP az első negyedévhez képest és 2,3 százalékkal éves összevetésben – közölte csütörtökön a SECO svájci gazdasági államtitkárság. A Reuters hírügynökség által végzett felmérés szerint elemzők 0,4 százalékos negyedéves és 2,5 százalékos éves GDP-növekedést vártak a második negyedévre. Az első negyedévben a svájci gazdaság a felülvizsgált adatok szerint 0,6 százalékos negyedéves és 2,5 százalékos éves növekedési ütemet ért el.

A gazdaság lassulására utaló jelként értékelhető a szintén csütörtökön közzétett kiskereskedelmi értékesítési adat is, ami júliusra 1,9 százalékos növekedést mutatott a júniusi 7,4 százalék után. A svájci frank árfolyama a második negyedévben több mint 6 százalékkal erősödött az euróval szemben. Júliusban és augusztus elején egy 13 százalékos árfolyamkilengés is volt, ami a paritás közvetlen közelébe vitte el az euró/frank árfolyamot.

A második negyedévben a javak exportja 0,9 százalékkal nőtt az első negyedévhez és 5,4 százalékkal az előző évihez képest. A legnagyobb növekedést a vegyipar és az óraipar érte el, míg a gép- és elektronikai cikkek exportja csökkent. A szolgáltatások exportja 6,2 százalékkal csökkent a második negyedévben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.