Főszerepben a híres magyar ízek

Valóságos íz- és látványkavalkádra számíthatnak mindazok, akik augusztus 27-én és 28-án ellátogatnak a IV. HÍR-es íznapokra. A Vajdahunyad- vár területén felállított faházikókban lehet megcsodálni és megkóstolni a kézműves magyar élelmiszereket és a HÍR-védjegyes termelők portékáit.

MN
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arendezvény a Hagyományok – Ízek – Régiók gyűjteményben szereplő alapanyagokat, termékeket ismerteti és népszerűsíti. Az 1998-ban elindított HÍR-program keretében eddig mintegy háromszáz, a magyar gasztronómiai kultúra részét képező hagyományos és tájjellegű élelmiszer szakmai-történeti leírása készült el. A címre tavaly óta pályázni is lehet. A szombati ünnepélyes gálán kiderül, hogy 2011-ben mely 16 jelölt terméke nyeri el a rangos elismerést.
A fesztiválra tehát az ország szinte minden szegletéből érkeznek majd az ínycsiklandó finomságok, amelyeket még felsorolni is étvágygerjesztő: penyigei szilvalekvár, somlekvár, Lajta sajt, gyulai kolbász, bodzalekvár, magyar racka tőkehús, gomolya, kiskunsági mangalicakolbász, rábaközi perec, grillázstorta… Megkóstolásuk mellett az érdeklődők megleshetik a különlegességek elkészítését is, majd megpihenhetnek a fröccsbuszban, Hajós András társaságában.
Az értékek a színpadon is megjelennek: népzenei és néptáncbemutatók követik egymást, az esti koncerteken pedig popcsillagok lépnek fel. A gyerekek sem fognak unatkozni – erről vetélkedők, ügyességi játékok, játszóház, vásári bábjátékok és kézműves bemutatók gondoskodnak. A fesztiválra megváltott belépőjegy a Mezőgazdasági Múzeum kiállításaira is érvényes, így augusztus 27-én például részt lehet vele venni a Kerek perec családi programon, amely az Egy csipetnyi Európa című kiállítást zárja.
Infó: www.amc.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.