Gyengült a forint

A továbbra sem enyhülő gazdasági növekedési és euróövezeti stabilitási aggodalmak hatására erősödtek a befektetési menedék eszközök és gyengült a forint hétfőn.

MNO
2011. 09. 05. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci frankot hétfőn délelőtt tíz órakor 248,32 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 246,74 forinttal szemben. Az euró jegyzése 276,40 forint 275,38 forint után, a dollár 195,46 forint 193,58 forinttal szemben, a japán jen jegyzése 2,5450 forint 2,5251 forint után. Hétfőn igyekeztek biztonságos pozíciókat felvenni a befektetők a nemzetközi devizapiacokon, különös tekintettel az ünnep miatt zárva tartó amerikai piacok miatt megcsappant forgalomra.

Pénteken az euróövezet pénzügyi stabilitásával szembeni kételyeket erősítette a megszorítási program eredményeinek felülvizsgálatára Görögországban tartózkodó EU–IMF–EKB „trojka” távozása, valamint a görög pénzügyminiszter beismerése arról, hogy országa valóban elvétheti a segélycsomag esedékes részletének folyósítása fejében kitűzött idei deficitcélt. Az Olaszországban felpuhulni látszó megszorítócsomag miatti negatív hangulatot valamelyest méréskelte, hogy a másik súlyosan eladósodott euróövezeti ország, Spanyolország megtette az első konkrét lépést az eladósodás törvényes korlátozásának alkotmányba foglalása felé. A piacok gyakorlatilag egész héten az amerikai foglalkoztatási adatokra vártak a gazdasági fellendülés kilátásainak megítéléséhez.

A pénteken közzétett adatok tanúsága szerint augusztusban megtorpant az amerikai gazdaság munkahelyteremtő képességének javulása, ami megadta a „kegyelemdöfést” a bizakodó várakozásoknak. A svájci frankban menedéket kereső befektetők döntéseit a múlt hét közepe óta már nem igazán fékezik intervenciós aggodalmak a svájci gazdasági miniszter, Johann Schneider-Ammann még szerdán tett kijelentése miatt. Azt mondta, hogy „még hosszabb ideig kénytelenek leszünk együtt élni az erős frankkal”, valamint hogy „rövid távon kizárólag a jegybank képes befolyásolni a frank árfolyamát”. A hét második felében ezért megindult az intervenciótól köztudottan ódzkodó svájci jegybank „próbára tétele”, már csak azért is, mert „tartósan magas” svájcifrank-árfolyammal a biztonságot kereső befektetők készek elfogadni akár a negatív kamatlábat is, mivel befektetéseiket nem hozam-, hanem értékmegőrzési céllal helyezik el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.