Hiába dőltek ki a vezérek, van egy titkos fegyverünk

A nyerő típusú játékosok hozzáállása kamatozhat a pályán péntek este – hangsúlyozta Egervári Sándor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A mester a Videotonról, kilenc pontról és egy kalapról is beszélt az MNO-nak, de azt is elárulta, mi az igazi titka a nemzeti tizenegynek.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807042" target="_blank"><strong>• „Bal sors akit régen tép”? – Megint Svédország ellen játszunk</strong></a>

Gabay Balázs
2011. 09. 02. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindenféle irónia nélkül: van újabb sérült a keretben?
– Nos, igen: miután Szalai Ádám megsérült tavaly októberben, reménykedtünk benne, hogy más komoly hiányzónk nem lesz az őszi meccseken. Sajnos nem így alakult. Sok a hiányzónk, de Koltai Tamás hazautazása óta szerencsére új sérültről nem tudok beszámolni.

– Milyen hangulatban készül a csapat a svédek elleni mérkőzésre? Inkább izgalommal vegyes várakozást érzékel, vagy lesz, ami lesz alapon akarnak a játékosok nekiesni az ellenfélnek?
– Meccsváró hangulatban vagyunk. Igazából kíváncsiak vagyunk, mit tudunk elérni az utóbbi 10 év legjobb svéd válogatottja ellen. Annyit viszont elmondhatok, hogy hihetetlen elszántság dolgozik a játékosainkban. Az a titkunk, hogy rengeteg nyerő típusú futballistával dolgozhatunk együtt, ez a mentális erősség kamatozhat majd a pályán is péntek este.

– Az említett Szalai Ádám mellett két támadó felfogású középpályás – Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs – is hiányzik majd az Eb-selejtezőn. Ebben a helyzetben inkább a középpálya stabilizálása lesz az elsődleges cél, vagy felvállaljuk majd a kétcsatáros játékot?
– Mi elsősorban a győzelemre szeretnénk játszani. Az álmainkat csak akkor élhetjük meg, ha sikereket érünk el a selejtezőkön. A fejemben természetesen már összeállt a kezdő tizenegy, de ezt inkább pénteken hirdetném majd ki, a mérkőzés előtt.

– Egyszerű kérdés: mivel tudjuk megverni a svédeket? Majdnem tíz éve már, hogy pontot tudtunk csípni tőlük, győzelmet pedig 1995-ben arattunk utoljára.
– A hazai pálya előnye minket segít majd. Szurkolóink támogatása átlendítheti a csapatot a holtponton. A támadó harmadban határozottak leszünk, de mindeközben hátul is jól kell zárni, kapott gól nélkül szeretnénk lehozni a meccset. Természetesen Svédországon is múlik majd, mennyire leszünk képesek a saját játékunkat játszani. Többet szeretnénk birtokolni a labdát, mint ők, ezért pedig sokat kell majd dolgozni.

– A korábbi szövetségi kapitányok között volt, aki a csapat nélküli játékosokat figyelmen kívül hagyta a válogatáskor. Ön is közéjük tartozik, vagy a Videotontól távozó Lipták Zoltánnak azért továbbra is helye van a védelemben?
– Ez egy érdekes történet... Remélem, hogy Zoli minél hamarabb csapatot talál magának. Mindenesetre meglepő fordulatról van szó a játékos és a válogatott szempontjából is. Ennél többet azonban nem szeretnék mondani az üggyel kapcsolatban, ez a Videoton belügye.

– A magyar média ezúttal talán kevésbé próbálja sorsdöntőként beharangozni a pénteki találkozót. Ön milyen jelzővel illetné a mérkőzést? A továbbjutás ugyanis akár már most elúszhat.
– Én a magyar válogatott szereplését egy folyamat részeként értékelem, de természetesen a svédek elleni meccs a végső csoporthelyezéseket is eldöntheti. Ugyanakkor arra is figyelnünk kell, hogy az elért eredmények azt is befolyásolják, melyik kalapba kapunk besorolást a vb-selejtező sorsolásakor. Annyi bizonyos, hogy „hatpontos” mérkőzés vár ránk. Hangsúlyozni szeretném, hogy a válogatott jövője nem ezen a találkozón áll, vagy bukik, egy hosszú folyamat egyik állomásáról beszélünk.

– Hány pontot céloz meg a magyar válogatott az előttünk álló három összecsapáson? Egyáltalán mennyi kellene, hogy elcsípjük a pótselejtezőt?
– Korábban már elmondtam, hogy a papíron nálunk gyengébb, és az erősebb riválisok ellen is győzelemre készülünk. Ahhoz, hogy a csoport második helyét elérjük, kilenc pontot kell szereznünk a következő három fellépésünkön.

– Azt látom, hogy ön hisz ebben, de vajon minden játékosa ugyanezzel az akarattal fut majd ki a pályára?
– Mindenki, aki köztünk van, maximális hittel készül az előttünk álló meccsekre. A mostani válogatott összetartásainak legnagyobb hozadéka ugyanis a mindent elsöprő elszántság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.