Híznak a kínaiak

Általánosságban a korábbi évekhez képest egészségesebbek ma a kínaiak, ugyanakkor a lakosság egyre szélesebb rétege számít elhízottnak.

MNO
2011. 09. 03. 11:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ugyan egyre komolyabb gondot okoz az elhízás, a kínaiak ma egészségesebbek, mint hat évvel ezelőtt – derül ki a lakosság egészségügyi helyzetét felmérő, hétvégén közzétett országos kutatásból. A kínai állami sporthivatal több mint 230 ezer fős mintán alapuló felmérése szerint jelenleg a 20 és 59 év közötti felnőttek 33 százaléka van elhízva, 3 százalékkal többen, mint 2005-ben. A 60 és 69 év közti korosztályban minden negyedik ember számít kövérnek, itt 4,2 százalékos a növekedés. Általános fizikai teljesítőképességük, szervi funkcióik, testformájuk alapján ugyanakkor a kínaiak ma egészségesebbek, mint hat évvel ezelőtt, s számottevő a rendszeres testmozgást végzők számának növekedése is. A hivatal külön vizsgálta az iskolás korú fiatalokat, csaknem ezer iskola 350 ezer, 7 és 22 év közötti tanulójának bevonásával.

A felmérésből kiderül: míg a közép- és általános iskolások egészsége javult az elmúlt években, a 18 és 22 év közötti fiatalok általános fizikai állapota nagymértékben leromlott. Elsősorban a nagyobb mennyiségű és jobb minőségű ételek, a sportolási lehetőségek kiszélesedése az oka, hogy a 7–18 éves korosztálynak jobb ma az állóképessége, nagyobb a tüdőkapacitása, az előző felméréshez képest javult a futásban, ugrásban elért átlagos eredménye. Egyetemista korú társaik ezzel szemben a hat évvel ezelőtti felméréshez képest szinte minden téren romló eredményt mutatnak, s főképp a betegségek terén „jeleskednek”: elsősorban testtartási és látási problémákkal küzdenek.

A szakértők szerint ezért leginkább az oktatási rendszer jellege tehető felelőssé, a diákok ugyanis rendkívül leterheltek, tanítási időben sem idejük, sem energiájuk nem marad testmozgásra. Fittség terén Kína – Dél-Korea és Japán után – bronzérmes Ázsiában, globális összehasonlításban a 32. helyet foglalja el. A 2008-as pekingi olimpia nyitó napja, augusztus 8-a 2009 óta a nemzeti fitnesznap az országban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.