Húszezer forradalmár van Romániában

Álforradalmárok lepték el Romániát. Több ezren kérnek állami juttatásokat ezen a jogcímen. A miniszterelnök vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy az utóbbi években miként nőhetett többszörösére a forradalmárigazolvánnyal rendelkezők száma.

MNO
2011. 09. 04. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román kormány évente 110 millió eurót költ a forradalmárok juttatásaira. 2004-ben még csak négyezer hősről tudtak, mára viszont több mint húszezer forradalmárt vettek nyilvántartásba.

A túlélők szerint szégyenletes, hogy sokan visszaélnek a forradalmároknak járó juttatásokkal. „Nem igazságos, hogy ugyanolyan kedvezményeket kapjanak azok, akik valóban kockáztatták az életüket és azok, akik valahol egy faluban le merték szedni Ceausescu képét a falról” – mondja egy forradalmár.

A kormány most kiszűrné azokat, akik hamis iratokkal szerezték meg az igazolványt. A forradalmárok ügyeiért felelős államtitkárságnál elismerték, hogy vannak visszaélések. „Igen, vannak csalások. Bárki forradalmár igazolványa visszavonható, ha a forradalomban való részvételét cáfoló bizonyítékok kerülnek elő. Ezt a törvény jelenlegi formája is lehetővé teszi” – mondta a forradalmárok ügyeiért felelős államtitkárság.

Bukaresti sajtóhírek szerint olyanok is hozzájutottak az igazolványokhoz, akik a forradalom idején óvodás korú gyermekek voltak. A forradalmárok egy hektár földet, 100 százalékos vasúti és tömegközlekedési kedvezményt, különböző adókedvezményeket és ingyen sírhelyet is kapnak.

(erdely.ma)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.