Indul a Brazil hét

A sokszínű brazil kultúrából ad ízelítőt kiállításokon, irodalmi, gasztronómiai, zenés és táncos eseményeken keresztül a Brazil hét – Semana brasil elnevezésű programsorozat, amelyet hagyományteremtő céllal rendez meg a Magyarországon Élő Brazilok Tanácsa és a dél-amerikai ország nagykövetsége.

MNO
2011. 09. 03. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén júniusban alakult tanács a nagykövetséggel – Sérgio Eduardo Moreira Lima nagykövettel – összefogásban szeptember 8. és 13. között várja színes programokkal az érdeklődőket. Az eseménysorozat hivatalosan már szeptember 7-én, Brazília nemzeti ünnepén kezdetét veszi egy fogadással, a programok egy nappal később kezdődnek Sergio Valmir Bosa brazil festőművész kiállításával, amely az I. kerületi Hapimag Galériában lesz látható október 15-ig – tájékoztatta a nagykövetség az MTI-t. Ugyanaznap Brazil színek Budapesten címmel is nyílik kiállítás, a Nádor Galéria szeptember 23-ig látogatható tárlata brazil képzőművészek munkáit sorakoztatja fel.

Brazília méltán híres irodalmából ad ízelítőt a Kávé és irodalom című irodalmi délután, amelyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának (ELTE BTK) brazil lektorátusa szervez. A szeptember 9-i programon verssel és prózával, mellé pedig brazil kávéval és süteményekkel várják a vendégeket. Az eseménysorozat keretében – szintén szeptember 9-én – előadást tart Brazília, ahogy mi ismerjük címmel Pál Ferenc, az ELTE BTK dékán-helyettese, a portugál irodalmi és nyelvi tanszék vezetője Brazília és Magyarország kapcsolatáról.

Néptánc- és népzenei bemutatók, táncoktatás, capoeira-bemutató és -workshop várja szeptember 10-én a Brazília ízlés szerint – Fedezd fel Brazíliát! elnevezésű, egész napos programon az érdeklődőket a Brazil Kulturális Központban, a VII. kerületben. A hétvége második napján, szeptember 11-én utcafesztivált rendeznek, erről a capoeira és a tánc mellett a foci sem hiányozhat, valamint ügyességi játékokkal, élő zenével és brazil fogásokkal készülnek a szervezők a Pesti Bisztróban.

A brazil hét utolsó előtti napja a gasztronómia jegyében telik, a vendégek ételkóstolót kapnak, felfedezhetik a hagyományos brazil konyha receptjeit, a dél-amerikai ország édességeit, gyümölcsleveit, de még főzőiskola (feijoada) is lesz. A Corcovado étteremben zenés-táncos vacsora zárja a napot. A fesztivál szeptember 13-án filmvetítéssel zárul, a Művész moziban Karen Harley rendezését, a Kincsek a szeméttelepen című díjnyertes dokumentumfilmet vetítik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.