Irán a pajzs miatt aggódik

Irán bírálta hétfőn Törökország beleegyezését abba, hogy a NATO rakétavédelmi pajzsának egyes elemeit területére telepítsék.

MNO
2011. 09. 05. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A térségtől idegen országok jelenléte” az iráni határ közelében Haszan Gasgavi külügyminiszter-helyettes szerint „nem javítja a regionális biztonságot, hanem éppen ellentétes hatást ér el”. „Irán és Törökország két szomszédos és baráti állam, amelyek képesek hiánytalanul, külső beavatkozás nélkül szavatolni saját biztonságukat” – tette hozzá Gasgavi.

A török külügyminisztérium az előző héten bejelentette, hogy Ankara felhatalmazást adott a NATO-nak korai előrejelző radarrendszer telepítésére, amely képes felderíteni az Európát fenyegető esetleges rakétatámadásokat. A NATO tavaly novemberben elfogadott, a következő évtizedre szóló új stratégiai koncepciója tartalmazza az európai lakosság és terület számára kialakítandó rakétavédelmi rendszer tervét a Közel-Keletről és különösen Iránból érkező fenyegetésekkel szemben. Irán az utóbbi időben egyre gyakrabban bírálja a gazdasági és politikai szövetségesének számító Törökországot, amely 1952-ben csatlakozott a NATO-hoz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.