Izrael nem kér bocsánatot

Izrael nem kér bocsánatot a Gázai övezetbe tartó török hajó elleni kommandós akcióért – közölte az izraeli kormányfő vasárnap Jeruzsálemben.

MNO
2011. 09. 04. 17:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benjámin Netanjahu szerint Izrael saját civil lakosságát védte, ezért nem kér bocsánatot amiatt, hogy megtámadta annak a flottillának a török vezérhajóját, amely tavaly megpróbálta megtörni a Gázai övezet körüli izraeli zárlatot. „Izraelnek nem kell bocsánatot kérnie azért, hogy megvédi saját civil lakosságát, a gyermekeinket és a városainkat” – mondta Benjámin Netanjahu az izraeli kormány szokásos heti ülésén.

A miniszterelnök ugyanakkor sajnálatát fejezte ki „az emberéletek elvesztése” miatt. A Mavi Marmara török hajó elleni izraeli kommandós akcióban kilenc török vesztette életét (egyikük kettős, amerikai–török állampolgár volt). Netanjahu hozzátette, reméli, megtalálják a módját, hogy megoldják a Törökországgal fennálló nézeteltérést. Az izraeli kormányfő most nyilatkozott az ügyről először azóta, hogy Törökország pénteken kiutasította az izraeli nagykövetet, és fölfüggesztette a zsidó állammal kötött katonai megállapodásokat. Ankara követeli, hogy Izrael kérjen bocsánatot a 2010. májusi eset miatt, és szüntesse meg a Gázai övezet blokádját.

A török lépések előzménye, hogy az ügyben felállított ENSZ-vizsgálóbizottság a kiszivárgott hírek szerint megállapította, hogy biztonsági megfontolások – a fegyvercsempészés megakadályozása – miatt jogos a Gázai övezet körüli izraeli zárlat, ugyanakkor azt is leszögezte, hogy a zsidó állam túlzott erőt alkalmazott a török hajón. A testület ezért fölszólította Izraelt, hogy megfelelő nyilatkozatban fejezze ki sajnálatát a rajtaütés miatt. Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szeptemberben esedékes egyiptomi látogatásán állítólag a Gázai övezetbe is ellátogat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.