Jó hetet zárt a BUX

Hangulati kereskedés jellemezte a tőzsdéket a múlt héten, többnyire a megjelent makrogazdasági adatok hatására mozdultak az árfolyamok. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) összességében erősödéssel zárta a hetet.

MNO
2011. 09. 04. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BÉT részvényindexe, a BUX pénteken záráskor 18 233,03 ponton állt, 2,2 százalékkal, 393 ponttal magasabban az előző heti záróértékénél. A részvénypiacon 64,66 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket a múlt héten, az előző heti 55,77 milliárd forint után. A vezető részvények az OTP kivételével erősödéssel zárták a hetet.

Jó hangulatban indult a hét a tőzsdéken, az optimista alaphangot az amerikai jegybankelnök, Ben Bernanke múlt pénteki, Jackson Hole-ban tartott beszéde adta meg a CIB Bank heti összefoglalója szerint. A Fed első embere konkrét utalást nem tett ugyan a piac által várt újabb lazítási programra, de az általa elmondottakból és a később publikált, a Fed előző üléséről készült jegyzőkönyvből a piac azt olvasta ki: az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény készen áll a további monetáris stimulusra. Mindezek hatására a hét első napjait a kockázati étvágy erősödése jellemezte.

A hét vége felé azonban ismét kiújult a kockázatkerülés, miután sorra jelentek meg a romló euróövezeti gazdasági kilátásokra utaló adatok. Ez gyengítette az eurót, és ismét csak a menedék devizáknak, elsősorban a svájci franknak kedvezett. A frank árfolyama csütörtökön elérte a 240 forintot, pénteken pedig már 250 forinton is kereskedtek vele. Pénteken tovább rontotta a piaci hangulatot a vártnál sokkal rosszabb amerikai munkanélküliségi adat, amely szerint augusztusban nem nőtt az új munkahelyek száma, míg elemzők 80 ezres bővülést vártak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.