Jó hírek érkeztek délről

A korábbiakhoz képest csökkenő átlaghozam mellett értékesítette csütörtökön újabb ötéves futamidejű államkötvényét Spanyolország: a 2016-ban lejáró papírból 3,6 milliárd euróért dobtak piacra, 4,489 százalékos átlagos hozammal.

MNO
2011. 09. 01. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túljegyzés 1,8-szeres volt, az eladott mennyiség megfelelt a várakozásoknak, hiszen a spanyol államkincstár korábban 3-4 milliárd eurónyi adósság értékesítését tervezte a mostani kötvényaukción. A hozamokat az csökkentette, hogy az Európai Központi Bank augusztus elején megkezdte olasz és spanyol államkötvények vásárlását.

Csökkent a gazdasági növekedés üteme Spanyolországban a második negyedévben, erősítvén az aggodalmakat, hogy a gazdaság ismét recesszióba kerülhet. A múlt pénteken ismertetett végleges adatok szerint a GDP 0,2 százalékkal bővült április–június között az első negyedévi 0,4 százalékos növekedést követően. Éves bázison 0,7 százalékos volt a növekedés, az első negyedévben 0,9 százalék.

A kormány várakozásai szerint a GDP 1,3 százalékkal gyarapszik az idén, míg az elemzők többsége inkább 0,8 százalék közeli növekedést prognosztizál. A kormány ugyanakkor megállapodott a legnagyobb ellenzéki párttal, hogy módosítják az alkotmányt, rögzítve abban az államháztartási hiány és az államadósság lehetséges mértékét. A spanyol GDP-arányos államadósság tavaly 62,8 százalék volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.