Jobb lesz a helyzet, több száz millió forintos akciók vízvédelemre

Összesen 255 millió forint összköltséggel, nagyrészt uniós támogatás segítségével fejlesztették a bel- és csapadékvíz-elvezető rendszert Újfehértón – közölte Nagy Sándor, a szabolcsi kisváros független polgármestere a beruházás projektzáró sajtótájékoztatóján pénteken. Több Nógrád megyei településen  összesen 1 milliárd 25 millió forint értékben kezdődnek meg vízvédelmi beruházások – mondta Becsó Zsolt, az Észak-Magyarországi Fejlesztési Tanács (ÉMFT) elnöke pénteken.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/807271" target="_blank">• Közel nyolcmilliárdos projektcsomaggal pöröghet fel a város</a></strong>

MNO
2011. 09. 02. 10:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyhatósági vezető felidézte: tavaly decemberben az alacsonyabb fekvésű mályváskerti településrészen csaknem kétszáz házat fenyegetett a magas belvíz, ami miatt több családot ki kellett költöztetni az átnedvesedett falú, életveszélyessé vált ingatlanokból. A víz zavartalan lefolyása és a nagyobb baj megelőzése érdekében két utcát át kellett vágatnia az önkormányzatnak.

A Nyíregyháza közelében fekvő Újfehértón összesen nyolc, belvízzel fokozottan veszélyeztetett terület van. A beruházás első lépcsőjeként három területen épülhetett ki a teljes belvízelvezető rendszer. A mostani projekt keretében 6270 méter hosszban csatorna, ebből 1831 méter nyílt felszínű árok, 1147 méter folyóka és 3280 méter zárt vezeték épült meg tizenhárom utcában, melyeknek eddig nyolcvan százaléka semmilyen vízelvezető rendszerrel nem rendelkezett – ismertette a polgármester.

Nagy Sándor közlése szerint a projekt második ütemében újabb hat, a belvíz szempontjából kritikus utcában tervezik kiépíteni a csatornarendszert; a becslések szerint a mintegy 300 millió forintba kerülő fejlesztés engedélyes tervei már elkészültek, a pályázat kedvező elbírálása esetén legkorábban októberben kezdődhetnek el a munkálatok. A beruházás összköltsége meghaladta a 255 millió forintot, amelyből 229 milliót az Észak-alföldi Regionális Operatív Program pályázati kiírásán nyert el a város önkormányzata, a saját erőt pedig fejlesztési hitelek felvétele révén biztosították.

A távlati tervek között szerepel a belterületi belvízi csatornaszakaszok városon kívülre történő átvezetése is, amely projekt segítségével tovább mérsékelhető a belvíz és a csapadékvíz kártétele a városban.

Jelentős intézkedések Nógrádban

Nógrád megye kilenc veszélyeztetett településén összesen 1 milliárd 25 millió forint értékben kezdődnek meg vízvédelmi beruházások, a munkák döntő többsége 2012 nyár végére be is fejeződik – mondta Becsó Zsolt, az Észak-Magyarországi Fejlesztési Tanács (ÉMFT) elnöke. Becsó Zsolt a salgótarjáni sajtótájékoztatón közölte: Nógrád megye szempontjából kiemelkedő jelentőségű a tanács döntése.

Mint ismertette: a helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciójára kiírt pályázatra a régióból 93 pályázat érkezett, a támogatási igény meghaladta a 9,6 milliárd forintot. A feltételeknek 39 pályázat felelt meg, és valamennyi nyert is, ugyanis az eredeti 3 milliárdos keretet 4 milliárdra emelte meg a tanács. Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből 28, Hevesből 2, Nógrádból 9 pályázat nyert, a támogatási intenzitás 100 százalékos, vagyis a beruházásokat önerő nélkül valósíthatják meg az önkormányzatok – tette hozzá.

A beruházások keretében Ipolytarnócon árvízvédelmi rendszert építenek ki az Ipoly folyó mellett, Pásztó hasznosi városrészében a Kövicses-patak medrét mélyítik, Nagylócon és Ecsegen árvízcsúcscsökkentő tározót, Nógrádsipeken és Mihálygergén záportározót építenek, Szurdokpüspöki a Zagyva folyót érintő vízvédelmi munkához kapott támogatást. Két pályázatot a KÖVIZIG adott be: Szécsényben a Szentlélek-patakon egy új szelvényű szakaszt váltanak ki, Mátraverebélyben pedig a száraztározó műtárgy-rekonstrukciója valósul meg.

Becsó Zsolt azt is elmondta: néhány héten belül újabb döntéseket hoz a fejlesztési tanács egy szintén 4 milliárdos keretről, várhatóan 65-70 projekt kap majd támogatást hasonló beruházásokra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.