Jön a „nagy szembesítés”

Bárki megmérheti ökológiai lábnyomát, aki szeptember 10-én részt vesz a Millenárison a National Geographic „családi szűrőnapján”.

MNO
2011. 09. 05. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mérésben részt vevők megtudhatják, hogy életvitelük alapján mekkora darabot foglalnak el a Földből. Az ingyenes szűrésre a National Geographic ökonapján kerül sor. Aki megméreti ökolábnyomát, az megtudhatja, hogy mennyivel többet használ fel a Föld erőforrásaiból, mint amennyi átlagosan egy személynek „járna” – olvasható a magazin közleményében. „A tudósok adatai szerint annyira nagy lábon élünk, hogy kétszer ekkora bolygón is alig férnénk el. Gyakorlatilag letapossuk a világot – fogalmaz a folyóirat közleménye. – Ha a Föld minden más lakója a magyar átlagnak megfelelő színvonalon élne, akkor sem hely, sem zöld, sem energia, sem levegő nem lenne elég.

A magazin szerkesztősége a budapesti Deák téren már bemutatta azt a 6 méter széles és 10 méter hosszú óriáslábnyomot, amely az átlagos életmód okozta túlzott környezeti terhelést szemlélteti. A „nagy szembesítés” felvezető programján több magyar híresség és médiaszemélyiség is vállalta a megméretést. Közülük a legkisebb nyomot az ismert meteorológusnak, Németh Lajosnak mérték, aki életvitele alapján ökológiai szempontból 4-6 hektár közötti területet „foglal el” a Földön.

A szombati ökotársasjátékon bemutatják, hogyan hagyhat kisebb lábnyomot az ember: lesz tájékoztató a szelektív gyűjtésről, nagyvállalatok mutatják be környezetbarát technológiáikat, és számos egyéb ötlettel is segítik a szervezők a környezettudatos gondolkodást. A nap programjairól és az ott megrendezésre kerülő konferenciák tartalmáról a magazin honlapja nyújt tájékoztatást.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.