Jupiterre, ez aztán a valódi időutazás!

Hagyományőrzők százai, kulturális és zenei különlegességek teszik feledhetetlenné a nyár utolsó hétvégéjét Szombathelyen. A kétezer éves város utcáin és terein megelevenedik a történelem, a vendégek aktív résztvevői is lehetnek a színes-bűvös forgatagnak.

MN
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Savaria, azaz Szombathely kétezer éves múltra visszatekintő település. Nem véletlen tehát, hogy a helyiek büszkék történelmi múltjukra, páratlan régészeti leleteikre és műemlékeikre. Az ókort persze nemcsak a város régi emlékei, hanem annak legnagyobb fesztiválja, a Savaria Történelmi Karnevál is felidézi.
A rendezvény a hagyományos programok mellett az idén számos újdonsággal is szolgál. A Thököly utcában például diadalív épül, amely egyszerre lesz az ünneplő belváros kapuja és kilátó, ahonnan a karneválozó tekintetével bejárhatja a díszbe öltözött várost, jelmezbe bújt ismerősöket kereshet a forgatagban, vagy épp a portyázó legionáriusok rajtaütését követheti figyelemmel tisztes távolságból. A Fő téren felállított Vesta-templom őrzi majd a karnevál lángját, amelynek holnap esti fellobbanásától vasárnap estig nincs megállás a mulatságban.
A római istenszobrokkal díszített helyszíneken „vérre menő” harc, történelmi bemutató, vérpezsdítő muzsika, kacagtató színház ígér önfeledt szórakozást és játékos ismeretszerzést. A színpadokon a hazai és a határon túli magyar zenei és színházi élet kiválóságai váltják egymást. A Karneválszínház a Könnyű préda című zenés komédiát állítja színre Udvaros Dorottyával a főszerepben. A Történelmi témaparkban az ókortól a középkorig idézi meg a múltat a katonai hagyományőrzők népes és nemzetközi tábora.
Lehet majd jókat enni-inni is, mert az idén is megnyílik az Öreg város vására, a Pannon piac, a borok utcája és a sörtér. Lelket békítő muzsika szól a ferences templomban, a gyerekeket pedig táblás játékokkal és sok-sok mókával várja a Kalandvár. A híres-nevezetes historikus felvonulás pénteken 18, szombaton pedig 20 órakor indul. A gladiátorok, íjászok, kelta harcosok, római legionáriusok, keresztes lovagok, tűzzsonglőrök, artisták és zászlóforgatók színpompás menete felejthetetlen látvány. A saját jelmezt öltő karneválozók kedvezményt is kapnak a belépőjegyek árából.
Infó: www.savariakarneval.hu

Művészet, amely összeköt. A pannonhalmi főapátság nemcsak a turisztikai fejlesztésekben, a borászatban, a kézműves csokoládék és egyéb különlegességek előállításában jeleskedik, hanem a művészetpártolás terén is élen jár. Műfaji korlátok nélkül, a távoli korokat átívelve, és minden esetben a párbeszédre s egymás kölcsönös értelmezésére alapozva. Mindennek talán a legszebb bizonyítéka az Arcus Temporum művészeti fesztivál, amely péntektől vasárnapig kivételes élményeket tartogat.
Az idei meghívott zeneszerző a német Helmut Oehring, akinek művei Beethoven zenéjével együtt csendülnek fel, egyebek között a kiváló berlini Ensemble Mosaik, Csalog Gábor és Grencsó István tolmácsolásában. A „+1” koncerten John Dunstaple varázslatos vokális zenéjét hallhatja a közönség. A színház világából érkezik Faustin Linyekula kongói táncos és koreográfus Le Cargo című darabjával, a filmes programban egyiptomi rövidfilmeket vetítenek. A helyszínek között – a felújítási munkálatok miatt – most nem szerepel a bazilika, de az arborétumi barokk ház és a biomassza-erőmű raktárának pompás „színháztere” új meglepetésekkel szolgál, nem is beszélve a tavaly már kiválóan vizsgázott szabadtéri színpadról.
Infó: www.arcustemporum.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.