Két éve nem volt ilyen alacsony

Már az egymást követő ötödik hónapban lassult az euróövezeti szolgáltató szektor növekedése augusztusban, a bővülés üteme két év óta a legalacsonyabb volt – derül ki a Markit kutatóintézet hétfőn ismertetett beszerzési menedzser mutatójából.

MNO
2011. 09. 05. 10:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az index 51,5 pont volt augusztusban a júliusi 51,6 pontot követően, összhangban az első becsléssel és az elemzők várakozásával. Júniusban még 53,7 pont volt a mutató.

A Markit elemzői szerint az adat aggodalomra ad okot, mivel a szolgáltatási szektor teljesítményének a csökkenése most már valamennyi euróövezeti tagállamban érezhető, igaz, más-más mértékben. A legnagyobb gazdaságban, Németországban 22 havi mélypontra esett vissza a mutató, Spanyolországban már a második hónapja, Olaszországban a harmadik hónapja zsugorodott az ágazat.

A jövő megítélésére vonatkozó mutató is romlott, 57,6 pontra a júliusi 63,4 pontról, ez a legalacsonyabb érték 2009 óta. A kilátásokra vonatkozó mutató Németországban csökkent a legnagyobb mértékben, ami szintén azt támasztja alá, hogy a rossz közérzet a perifériáról átterjedt a korábban gyorsan növekvő országokra is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.