Kínai fegyverek Kadhafinak, Peking hallgat

Kínai vállalatok júliusban 200 millió dolláros fegyverügyletet ajánlottak a Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőknek – jelentették hétfőn amerikai lapok a líbiai felkelőkre hivatkozva.

MNO
2011. 09. 05. 6:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Globe and Mail és a The New York Times is beszámolt arról, hogy a líbiai fővárosban, Tripoliban a kadhafisták elűzése után olyan dokumentumokra bukkantak a felkelők, amelyek arra utalnak, hogy kínai vállalatok a Líbia ellen foganatosított ENSZ-szankciók ellenére rakétavetőket, páncéltörő rakétákat és más fegyvereket ajánlottak fel eladásra Kadhafi erőinek. A felkelők egyik katonai szóvivője, Abdulrahman Buszin közölte az egyik lappal, hogy szilárd bizonyítékok vannak a Kína és Kadhafi között zajló fegyverügyletekre, és a dokumentumok tanúsítják ezt.

A Reuters hírügynökség nem tudta ellenőrizni az idézett jelentések és a dokumentumok hitelességét, egyes szakértők azt mondták, hogy kételkednek, illetve nem biztosak a jelentések valódiságát illetően. Brüsszelben egy magas rangú NATO-tisztviselő nagyon valószínűtlennek tartotta a jelentések valóságtartalmát. A Líbia elleni fegyvereladási embargót felügyelő ENSZ-testület tagjai is arról számoltak be, hogy nem kaptak kínai fegyvereladásokra vonatkozó jelzéseket.

A kínai külügyminisztérium nyilvánosan nem kommentálta az értesülést. Peking többször is hangoztatta, hogy szigorúan betartja a vonatkozó ENSZ-szankciókat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.