Kósa kemény munkára számít a többnapos frakcióülésen

Jó hangulatú, de kemény, dolgos frakcióülésre számít a jövő héten Hajdúszoboszlón Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. A politikus, aki a párt hajdú-bihari elnökeként házigazdája lesz a kihelyezett tanácskozásnak, vasárnap az MTI-nek elmondta: nehéz vitára számít az önkormányzati átalakítással kapcsolatban.<br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/807587" target="_blank">• Sok minden eldőlhet a jövő heti kétnapos kormányülésen</a></strong>

MNO
2011. 09. 04. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a kérdésben eltérő gondolkodás, különböző érdekek tapasztalhatók a frakcióban, ahol együtt vannak polgármesterek, pedagógusok, oktatásszervezők, irányítók – sorolta Kósa Lajos, aki ugyanakkor biztos benne, hogy meg tudnak egyezni. „A frakciótagok már sokszor bizonyították, hogy a saját érdekeikkel ellentétesen is képesek szavazni”, ha az ország érdeke ezt kívánja – mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke, megjegyezve: „ez a nagy különbség köztük, az ő felfogásuk, illetve az előző vezetés, az előző parlament között, hogy itt nem a személyes érdekek számítanak”. Példaként említette, hogy „a polgármesterek meg fogják tudni nyomni azt a gombot, ami arról szól, hogy legyen összeférhetetlen a polgármesteri és a parlamenti képviselői hely”. Kósa Lajos személy szerint is egyetért ezzel a törekvéssel, ugyanakkor fontosnak nevezte, hogy megteremtsék a törvényhozás és a helyi rendeletalkotók közötti együttműködést. Eddig ez a személyes képviseleten keresztül valósult meg, de az önkormányzati szempontokat a törvényalkotásnál a jövőben is kell képviselni. A jogszabály ugyanis annyit ér, amennyi képes megvalósulni belőle a való életben – magyarázta a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos szerint a jövő szerdától péntekig tartó hajdúszoboszlói frakcióülésen szó lesz az oktatás átalakításáról, gazdaságpolitikai kérdésekről és a devizahitelesek problémájáról is. Utóbbival kapcsán megjegyezte, hogy ez rendkívül összetett, egyetlen, általános intézkedéssel nem lehet megoldani, mert „nincs csodaszer”. Ugyanakkor a bankoknak is nagy a felelősségük a kialakult helyzetért – mondta Kósa Lajos, hozzátéve: utána kell nézni például annak is, tartható-e az a gyakorlat, hogy a bankok forintban folyósították a hitelt, forintban fizetjük vissza, akkor „mi közöm a devizához”? Vagy legyen lehetőség arra, hogy ha valaki tud olcsóbban szerezni devizát, törleszthessen devizában – vetette fel a Fidesz ügyvezető alelnöke.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.