„Látszatdiákok” az egyetemeken

A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy a menekülthullámtól való félelmében a svájci migrációs hivatal közel tízezer beadványt fektetett el. A Die Welt ismerteti az „örökös egyetemisták” által okozott felsőoktatási problémákat.

2011. 09. 03. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilapban Miért tűntek el az irakiak menekültkérelmei a migrációs hivatal pincéjében? című cikkében tudósít a legfrissebb svájci diplomáciai botrányról. Egyszerűen nem dolgozták fel közel tízezer iraki menekült kérvényét azok közül, akik 2006 és 2008 az egyiptomi és szíriai követségen adták be kérelmüket. Amikor Simonetta Sommaruga (SP) igazságügy-miniszter ezt szerdán nyilvánosságra hozta, sokan felháborodtak. A sok ezer iraki között biztosan voltak olyan személyek, akiket Svájcnak be kellett volna fogadnia – nyilatkozta Beat Meiner, egy menekülteket segítő szervezet munkatársa, aki szerint ami történt, az egyszerűen botrány. A közszolgálati televízió 10 perccel 10 előtt című műsora szerint a menedékkérelmeket nem könnyelműen halogatták, hanem tudatosan elfektették. A műsor szerkesztőségének birtokába került dokumentumok szerint Jacques de Watteville akkori damaszkuszi svájci nagykövet arra figyelmeztette a menekültügyi hivatalt (BFM), hogy új kérelmek lavinája elé néznek. Az Eduard Gnesa vezette BFM úgy döntött, hogy nem dolgozza fel az iraki kérelmeket annak ellenére, hogy ezt az eljárást „jogilag problémásnak” tartották.

Die Welt (welt.de)


A konzervatív német napilapban Manuel Czauderna kieli orvostanhallgató a 108. szemeszterében című cikkében tudósít egy rekord apropóján a német felsőoktatás problémáiról. Vannak olyan diákok, akiket vonz a szabadidő. Nyugodtan alhatnak, déli ébredés, majd kávézás, és csak után tűnnek fel a főiskola folyosóin. Ebben a műfajban vélhetőleg új rekordot állított fel az a kieli orvostanhallgató, aki most beiratkozott a 108. szemeszterére. Nem sok minden tudható az érintett személyes motívumairól, miként arról sem, hogy egyáltalán látogatja-e az előadásokat, vagy pusztán a „látszatdiákok” ama csoportjához tartozik, akik csak a kedvezményeket kívánták megszerezni. Mégsem tud megszabadulni tőle a kieli egyetem. A schleswig-holsteini felsőoktatási törvény nem tartalmaz erre a kérdésre vonatkozó passzust, ami lehetővé tenné az illető egyetemről történő eltanácsolását – magyarázza Boris Pawlowski, a kieli egyetem munkatársa. Az „örökös diákokkal” kapcsolatos viták különösen élessé váltak a most várható hallgatói roham előtt. A mostani évfolyamok diákjainak a fele szeretne egyetemen és főiskolán továbbtanulni, míg öt évvel ezelőtt ötödével kevesebben voltak. Amit eredetileg oktatáspolitikai sikerként ünnepeltek, most attól fél a politika és számos főiskola.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.