Lelassult Brazília

A második negyedévben lassult a brazil GDP növekedése: a legnagyobb latin-amerikai gazdaság 0,8 százalékkal bővült az első negyedévhez képest, az elemzői várakozásoknak megfelelően, míg az előző negyedévben 1,2 százalék volt a bővülés. Az éves ütem az április–június időszakban 3,1 százalék volt az első negyedév 4,2 százaléka után.

MNO
2011. 09. 02. 18:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei öt, egymást követő emelés után csütörtökön – a piacok óriási meglepetésére – kamatot csökkentett a brazil nemzeti bank: irányadó kamatát 50 bázisponttal, 12 százalékra mérsékelte, és döntését a lassuló világgazdasággal kapcsolatos aggodalmakkal indokolta.

A bank közleménye szerint „időben” akartak cselekedni, hogy megelőzzék a válságban levő világgazdaságnak a brazil gazdaságra gyakorolt negatív hatásait. Az indoklás szerint a fejlett világ problémái a vártnál jobban elhúzódnak, és a kormányok keveset tehetnek a kilábalás gyorsítására.

Tavaly a brazil GDP 7,5 százalékkal nőtt, a jelenlegi előrejelzések viszont az idei évre csak ennek felét valószínűsítik. Ugyanakkor a brazil pénzügyminiszter a második negyedéves adatok ismertetés után továbbra is úgy vélekedett, hogy az idei egész évi növekedés meghaladja majd a 4 százalékot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.