Lukasenka újra megkegyelmezett

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök megkegyelmezett négy tüntetőnek, akiket azért ítéltek el, mert részt vettek a 2010-es decemberi elnökválasztást követő zavargásokban Minszkben – közölte csütörtökön az elnöki sajtóhivatal.

MNO
2011. 09. 01. 20:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfői kegyelemről szóló rendeletet Lukasenka azt követően írta alá, hogy megvizsgálta a hozzá intézett állampolgári kérvényeket. Ebben az elítéltek megbánták és beismerték bűnösségüket, felismerték tettük jogellenes jellegét, és késznek mutatkoztak arra, hogy a továbbiakban szigorúan betartják Fehéroroszország törvényeit – fogalmazott a sajtóhivatal.

Az államfő augusztus 11-én már amnesztiában részesített kilenc embert, akik ugyancsak részt vettek a minszki Függetlenség terén lezajlott tüntetésekben.

Lukasenka elnök beleegyezett, hogy október közepéig elengedi az összes politikai foglyot – közölte Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter, aki augusztus 26-án Minszkben találkozott a fehérorosz államfővel. A miniszter a találkozóról levélben számolt be Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének – jelentette be csütörtökön a bolgár külügyi tárca.

A dokumentum szerint Lukasenka megígérte, hogy kezdeményezi egy kerekasztal-tárgyalás megtartását a kormány, az ellenzék és a nem kormányzati szervek részvételével. Emellett ígéretet tett rá, hogy szabadon bocsátják előbb a politikai foglyok egy részét, majd október közepéig az összesét.

Mladenov látogatását, amelyet Minszkben hivatalosan nem jelentettek be, egyeztették Catherine Ashtonnal és az uniós külügyi szolgálattal – tette hozzá a bolgár külügyminisztérium szóvivője.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.