Már az indiai gazdasági növekedés is lassul

Az indiai feldolgozóipar teljesítménye még nő, de az ütem augusztusban már negyedik hónapja lassult: a teljesítménymutató (beszerzési menedzser index) 52,6 pontra, 29 hónapja a legalacsonyabb szintre süllyedt a júliusi 53,6 pontról.

MNO
2011. 09. 02. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az index csökkenését elsősorban az új megrendelésekre vonatkozó alindex esése okozta. A termelés alakulását jelző almutató is csökkent, amire 2010 márciusa óta nem volt példa.

India gazdasága óriás léptekkel lábalt ki a világgazdasági válságból: bruttó hazai terméke (GDP) tavaly 10,4 százalékkal nőtt a 2009-es, 6,8 százalékos ütem után. Erre az évre azonban már csak 8,2 százalékos, jövőre pedig 7,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Nemrég az indiai kormányfő gazdasági tanácsadó testülete is 8,2 százalékra csökkentette idei előrejelzését a februári 9 százalékról. Az idei első negyedévben 7,8 százalékkal bővült az indiai gazdaság éves összehasonlításban, ami lassulás a tavalyi utolsó negyedév 8,3 százalékos éves üteméhez képest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.