Marosán György: Európa – billenési ponton

MNO
2011. 09. 05. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marosán György: Kutatók kísérletileg igazolták a „törött ablak” elmélet – ha egy épületen egy betört ablakot nem javítanak ki, akkor hamarosan az épület valamennyi ablaka törött lesz – helytállóságát. A szemetes és rendezetlen fizikai környezet szabálykerülésre csábít. Még a súlyosabb szabályszegésre is – rendőrségi figyelmeztetés betartása, és idegen pénz eltulajdonítása – érvényes, hogy a rendezetlenség a szabály áthágására ösztönöz, az pedig egyre súlyosabb törvénysértő viselkedést vált ki. A rendezetlen körülmények még gondolkodásunkat is „szennyezik”. A megszokottól elütő környezet felerősíti a sztereotip gondolkodást, sőt a megrendült biztonságérzet diszkriminációt vált ki az emberekből.

A teljes cikket itt olvashatja.

(Népszabadság, 2011. szeptember 5.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.