„Meg kell védeni az államot a vallási szélsőségektől”

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök szerint a vallási szélsőségesség terjedése fenyegeti az országot, ezért felszólította csütörtökön a parlamentet, hogy alkosson szigorúbb törvényeket a migráció és a vallási tevékenység szabályozására.

MNO
2011. 09. 01. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zömmel muzulmán lakosú Kazahsztánban, amely a közép-ázsiai térség legnagyobb országa és olajkincsének köszönhetően gazdaságilag a legsikeresebb, csak a közelmúltban ütötte fel a fejét az iszlamizmus, amelytől a többi volt szovjet tagköztársaság már jó pár éve szenved. Ritkán fordul elő, hogy a kazah hatóságok terroristák leleplezéséről számolnak be. A Kaszpi-tenger partján fekvő Atirau város ügyészsége azonban szerdán bejelentette, hogy őrizetbe vették „terrorcselekményt” tervező szélsőségesek egy 18 fős csoportját.

„A parlamentnek fontolóra kell vennie egy törvény megalkotását a vallási tevékenységről. Nem a lelkiismeret szabadságának korlátozásáról van szó, hanem arról, hogy meg kell védeni az államot a vallási szélsőségektől.” Bárki építhet itt mecsetet anélkül, hogy bárkinek az engedélye kellene hozzá, de senki nem tudja, mi folyik ezekben – jelentette ki az elnök a parlamentben, amelynek kizárólag kormánypárti tagjai vannak. Meg kell erősíteni a határellenőrzést – tette hozzá, de nem említette, hogy melyik külföldi országból érné Kazahsztánt fenyegetés.

Mindazonáltal az Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán találkozásánál elterülő, termékeny, de túlnépesedett Fergánai-medencében az egyre nagyobb szegénység miatt gyorsan terjed a radikális iszlamizmus. A napokban őrizetbe vett szélsőségesekkel kapcsolatban az atiraui ügyészség közölte, hogy közülük hat ember ellen terrorista tevékenység gyanújával indítottak eljárást. Az őrizetbe vételkor az egyik férfi ellenállt, és a kialakult közelharcban őt lelőtték. Lakásán robbanószert, vallásos irodalmat és lőfegyvereket találtak. A 28 éves férfi „terrorista támadásokra” készült az ország több pontján – tették hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.