Megtalálták, de már nem volt feje

Megtalálták Ned Kelly, a legendás ausztrál „betyár” csontvázát – bár fejetlenül. A kutatás bő másfél éven át folyt az 1880-ban kivégzett, Robin Hoodként, avagy Jesse Jamesként emlegetett ausztrál népi hős földi maradványainak megleléséért. Kelly bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá.

MNO
2011. 09. 01. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kelly csontjai a melbourne-i Pentridge börtön tömegsírjából kerültek elő 32 másik néhai rab maradványaival. A kutatók DNS-minta révén kétséget kizáróan azonosították Kelly csontvázát, a jelenkori molekulamintát a haramia Ellen nevű nővérének dédunokája szolgáltatta, akit Leigh Olivernek hívnak és jóval békésebben él: tanár.

„Remélem, végül méltóságban nyugodhat. A családunk hősként tiszteli” – mondta Leigh Kellyről. A csontvázon golyók okozta sebek is vannak, amelyek tovább erősítik, hogy Kellyről van szó. Utolsó tűzpárbajában házi készítésű páncélzatot viselt, de több rendőrgolyó is érte: megsebesült a könyökén, a combján, alsó lábszárán.

Kellyt életében rendőrök keresték hosszasan, halálában tudósok teszik ugyanezt. A keresés ugyanis még nem ért véget, mivel nincs meg Kelly feje. A bandavezért eredetileg az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki, amelyet viszont 1929-ben bezártak, és akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit.

A tömegsír felnyitása azonban jelenkori áruháznyitásra hasonlított, mivel a bámészkodó tömeg megrohanta a csontokat és jó párat elragadott belőlük, köztük Kelly koponyáját. Idővel ugyan megkerült, és kiállították a régi börtönben – amely jó ideje múzeum –, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem tudni, hol van a Kelly-banda fejének feje, feltehetően egy „gyűjtő” otthonában porosodik.

A kutatók remélik, hogy a csontváz megleléséről szóló hírek segítenek a koponya előkerítésében – adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.