Megújul a Belváros

A fővárosban a Ferenciek tere és a Széchenyi tér rendbetételével folytatódhat a Budapest szíve program a Károly körút és Március 15. tér pénteken befejeződött felújítását követően – jelentette be Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807393" target="_blank"><strong>• Tarlós: Az álmodozást nem merjük magunknak megengedni + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 09. 03. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BKK vezetője kifejtette: a Ferenciek tere várhatóan 2013-ban válhat a fővároshoz méltó központi találkozóhellyé, egyebek mellett a jelenlegi közúti aluljáró lezárásával, illetve a Kossuth Lajos utcát átszelő zebrák kialakításával.

Vitézy Dávid elmondta továbbá, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának is otthont adó Széchenyi (korábbi nevén Roosevelt) tér közepén található zöld felületet is át szeretnék adni a gyalogosoknak, amit a Lánchídra hajtó autóforgalom elterelésével kívánnak elérni.

A Budapest szíve program pénteken átadott, első ütemére kitérve elmondta: az új városvezetésnek jelentős erőfeszítéseket kellett tennie, hogy időben és az európai uniós támogatást megtartva tudja átadni a megújult Károly körutat és Március 15. teret. Előbbi közterület rekonstrukciója összesen 3,1 milliárd forintból, 2,7 milliárd forintos brüsszeli hozzájárulással valósult meg, míg a Március 15. tér 2,2 milliárd forintból újult meg, amiből 1,6 milliárd forintot finanszírozott az Európai Unió – emlékeztetett. Vitézy a már átadott, illetve a tervezett felújításokkal összefüggésben is kiemelte az új gyalogosátkelőhelyek fontosságát.

Mint mondta, Budapest belvárosát a hetvenes években aluljárókkal szabdalták szét, így a budapesti gyalogosok számára megszokottá vált, hogy a nagy csomópontokat – a világ nagyvárosaival ellentétben – csak nehéz lépcsőzés után tudják keresztezni. A BKK vezérigazgatója szerint hibás volt az a korábbi érvelés, amely a közúti forgalom gördülékenységére hivatkozva kényszerítette föld alá az embereket, hiszen a zebrák nem csökkentik a belvárosi utcák „közúti kapacitását”.

Vitézy kérdésre válaszolva közölte: a Margit híd még hiányzó legfontosabb elemeinek átadására szeptember második hetében kerülhet sor, amennyiben a hatóságok addigra engedélyezik az északi járda, a Margit-szigetre vezető szárnyhíd, illetve budai hídfő alatti kerékpáros alagút használatbavételét. A Margit híd teljes megújulásához ezután már csak a díszkivilágításnak, illetve a Jászai Mari téri csomópontnak kell elkészülnie, ami legkésőbb jövő tavasszal történhet meg – fűzte hozzá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.