Megvan az új kormánytagok névsora

Japánban a két legfontosabb tárca, a pénzügyi és a külügyi élére a szigetország politikai életében fiatalnak számító politikusok kerülnek – vált ismertté Tokióban, miután héten a miniszterelnöki posztra választott Noda Josihika pénteken bemutatta kormányának tervezett összetételét.

MNO
2011. 09. 02. 6:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénzügyminiszteri teendőket – amelyeket Noda az előző, Kan Naoto vezette kormányban ellátott – a 49 éves Azumi Dzsunra bízta, külügyminiszternek pedig a 47 éves Gemba Koicsirót nevezte ki. Azumi eddig soha nem volt kormánytag, korábban újságíróként dolgozott, az NHK televízió műsorvezetője volt, majd a kormányzó Japán Demokrata Párt (DPJ) parlamenti kapcsolatokért felelőseként tevékenykedett. Elemzők szerint azért esett rá Noda választása, mert lényegében maga a miniszterelnök akarja irányítani a háttérből Japán pénzügypolitikáját, amelyre az elkövetkezendő időszakban rengeteg megpróbáltatás vár, kezdve a tavaszi cunami okozta károk felszámolásától az energetikai válságon át a felduzzadt államadósság csökkentéséig.

A hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva Japán államadóssága 200 százalék; ez jócskán meghaladja az euróövezeten belül legsúlyosabb helyzetben lévő Görögország (150 százalék) és Olaszország (120 százalék) eladósodottságának mértékét. A külügyminiszternek jelölt Gemba a volt kabinetben a nemzeti stratégiával megbízott miniszteri posztot töltötte be. A hírek szerint nem rendelkezik diplomáciai tapasztalatokkal, de a kormányzó pártban fontos szerepet játszik, és Noda egyik bizalmasa. A nap folyamán Noda Aklihto császár elé terjeszti kormánya teljes névsorát, és hivatalosan az uralkodó nevezi ki a minisztereket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.