NATO-radarrendszer Törökországban

Törökországba telepítik a NATO korai előrejelző radarrendszerét – közölte pénteken a török külügyminisztérium.

MNO
2011. 09. 02. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katonai szövetség úgy döntött, új védelmi rendszert épít ki a ballisztikus rakéták jelentette fenyegetéssel szemben, és ez a munka a végéhez közeledik – mondta a török külügyi szóvivő. Várhatóan egy amerikai radarrendszert telepítenek Törökországba – közölte a török külügyi tárca.

A NATO tavaly novemberben elfogadott, a következő évtizedre szóló új stratégiai koncepciója tartalmazza az európai lakosság és terület számára kialakítandó rakétavédelmi rendszer tervét. Dmitrij Rogozin, a NATO-hoz delegált orosz küldött azt mondta, a törökországi radarrendszer nem jelentene „közvetlen fenyegetést az orosz stratégiai nukleáris erőkre”. Az orosz diplomata ugyanakkor megjegyezte, ez az elképzelés is azt jelzi, hogy az Egyesült Államok a fogadkozások dacára – miszerint együtt fog működni Moszkvával – folytatja a rakétavédelmi pajzsra vonatkozó terv megvalósítását.

Moszkva azt hangoztatja, hogy a NATO légvédelmi rendszere fenyegetheti Oroszország biztonságát, ha úgy építik ki, hogy lelőhetik az orosz atomrakétákat. A Kreml egy közös rakétavédelmi rendszer kifejlesztése mellett érvel, és garanciákat követel arra, hogy a nyugati katonai szövetség légvédelmi rendszere nem Oroszország ellen fog irányulni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.