Nőtt a kórházak adósságállománya

Három hónap alatt több mint tízmilliárd forinttal nőtt a kórházak adósságállománya, megközelíti a 130 milliárd forintot – közölte az egészségügyi államtitkárság csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 09. 01. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint közleményükben írták, a fekvőbeteg-szakellátók fizetési kötelezettsége az első negyedévhez képest kilenc százalékkal, azaz 10,8 milliárd forinttal emelkedett a második negyedév végére. Így a kórházak adósságállománya a félév végén összesen 127,7 milliárd forint volt. Ezen belül határidőn túli kötelezettségük 3,3 milliárddal emelkedett, a lejárt tartozások összege 45,1 milliárd forint.

Kitértek arra is, hogy a fekvőbeteg-ellátó intézmények mellett az államtitkárság a heti kétszáz szakorvosi és nem szakorvosi óraszámnál nagyobb kapacitású járóbeteg-ellátók pénzügyi helyzetét is felméri. Az államtitkárságnak adatot szolgáltató járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmény összes kötelezettsége 13 százalékkal 121,9 milliárdról 137,9 milliárd forintra emelkedett. A cél a folyamatos ellenőrzés és fejlesztés.

Az adósságállomány adatainak átfogó feldolgozása és elemzése az egészségügyi intézmények gazdálkodásának megismerését és az egészségügy átláthatóságát segíti – mutattak rá.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.