Nyakunkon a konzervatív fordulat?

Miközben erejüket elsősorban a jövő évi elnökválasztásra összpontosítják, az amerikai republikánusok úgy vélik: megnőttek az esélyeik arra, hogy a kongresszusban elhódítsák a demokratáktól utolsó védőbástyájukat, a szenátust is – írta pénteki számában a The Wall Street Journal.

MNO
2011. 09. 02. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A republikánusok a tavalyi „félidős” választások nyomán kerültek többségbe a képviselőházban, s ezt a pozíciójukat feltehetőleg 2012-ben is meg tudják őrizni. Jövőre a 100 közül 23 demokrata és 10 republikánus szenátusi mandátumról döntenek a választók, és a jelenlegi ellenzéki pártnak elegendő lesz 4 helyet elhódítania ahhoz, hogy többségbe kerüljön a szövetségi felsőházban is.

A demokraták 2006-ban kerültek többségbe a szenátusban, amikor nyerniük sikerült több, hagyományosan republikánus és „ingaállamban” is. A Cook Report felmérése azt állította, hogy a mai – a jelenlegi kormánypárt számára kedvezőtlenül alakuló – politikai szimpátiák alapján a demokraták egy mandátumot egészen biztosan el fognak veszíteni, 9 esetben pedig kemény küzdelemre kell felkészülniük. A republikánus oldalon ugyanakkor 10-ből csak 2 mandátummal kapcsolatban merült fel eddig a vereség esélye.

A szenátusban ma 53-47 arányban a demokraták, a képviselőházban pedig 240-192 arányban a republikánusok vannak többségben. A felsőház republikánus kézbe kerülése akkor is jelentős konzervatív fordulathoz vezethet majd az amerikai politikában, ha Barack Obamának sikerülne újraválasztatnia magát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.