Orbán: A válság nem győzhet le minket + Videó + Képriport

Amíg magas az ország adósságállománya, addig az emberek másoknak dolgoznak, ezért kell gyorsan törlesztenünk – mondta Orbán Viktor a köztársasági elnökkel történt megbeszélését követően. A miniszterelnök a sportról és a sérülékeny társadalmi csoportokat megsegítő intézkedésekről is beszélt pénteki sajtónyilatkozatában.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807292" target="_blank"><strong>• Az anyatejjel szívtuk magunkba a keresztény tanokat</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/807146" target="_blank"><strong>• Orbán: Rendes ember ilyet nem csinál</strong></a>

MNO
2011. 09. 02. 8:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nehéz időben nehéz témákról kellett beszélnünk az elnök úrral. Örülök, hogy a sporttal kapcsolatos kérdésekre is sikerült kitérnünk, így a közelgő olimpiát is érintettük – kezdte a miniszterelnök. Kijelentette: Schmitt Pál részéről is elvárásként fogalmazódott meg, hogy a rendkívül fontos kétharmados törvények még ősszel a parlament elé kerüljenek.

Elmondtam az elnök úrnak, hogy az európai gazdaság azért van nehéz helyzetben, mert szinte kivétel nélkül minden uniós tagállam az eladósodottság útján halad. Magyarország és Svédország nem ezt az utat választotta. Magyarország úgy döntött, hogy másik pályára áll – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök kiemelte: amíg magas az ország eladósodottsági szintje, addig a magyar emberek másnak dolgoznak. Ezért fontos, hogy minél előbb törlesszük fennálló adósságunkat. „A válság nem győz le minket, inkább mi győzzük le őt.” Elmondta, hogy az elmúlt egy évben végrehajtott gazdasági fordulat erre esélyt kínál, ehhez azonban komoly döntéseket kell még meghozni. Ilyen a stabilitási, a köznevelési vagy a felsőoktatási törvény is. „Megújulással válaszolunk a válságra” – jelentette ki Orbán Viktor.

Kiemelte, néhány társadalmi csoport különösen sérülékeny a mostani időszakban. Ide tartoznak többek között a forint-, a devizahitelesek és a munkanélküliek is. „Az elnök úr kérte, hogy külön intézkedésekkel segítsük ezeket az embereket, mi pedig mindent meg is fogunk tenni, hogy a segítő szándék célba érjen” – mondta a miniszterelnök.

Schmitt: Kezelhetőbb a helyzet

Schmitt Pál köztársasági elnök sajtónyilatkozatában kiemelte, elsősorban az uniós ügyekkel és a gazdasági válsággal kapcsolatban kívánt konzultálni Orbán Viktorral. Kijelentette: a jelenlegi helyzet sokkal jobban kezelhető, mint a három évvel ezelőtti. – A miniszterelnök úrral beszélgetve megbizonyosodtam afelől, hogy az államadósság csökkentett vonalát tartani tudjuk. Emellett azonban nagy szükség van az adózási fegyelemre is. A válság kezeléséhez közösen kell viselnünk a terheket, ez pedig csakis ily módon lehetséges – hangsúlyozta.

A köztársasági elnök úgy vélte, fontos, hogy az új alaptörvény a kiegészítő törvényekkel egyszerre lépjen majd életbe. Ez természetesen hatalmas munkát igényel a házbizottságoktól, ők így járulnak hozzá a válságkezeléshez. Elmondta, ugyan hazánk uniós elnökségi időszaka lezárult, a külpolitikai aktivitás nem állhat le. „Én is ehhez tartom magam” – mondta.

Sok a csalás és a visszaélés

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: az adórendszert nem változtatják meg alapjaiban. A 2012-es évben, függetlenül a költségvetéstől, megvalósítják az arányos adórendszert. Hangsúlyozta: a magyar vállalkozói világ nem viszonozta fegyelmezett adófizetéssel, hogy az állam kedvezményeket adott neki. Az áfa területén sok a csalás és visszaélés, ezért jobb teljesítményre van szükség az adóhatóságtól is. Ősszel meg kell oldani még egy komoly problémát, mivel az előző kormányok nem alakították át az áfarendszert, amelyről Európában határoztak. A 3 százalékos költségvetési hiányt tartani kell és meg kell oldani az áfaproblémát is. A miniszterelnök kiemelte: a magyarok jövője az arányos adórendszerben van. Nem lesz visszatérés a többkulcsos adórendszerhez, amely tönkretette a magyar gazdaságot – fejtette ki a kormányfő.

A következő 8-10 évben az európai gazdaság nem fog növekedni jelentős mértékben, Magyarországnak mégis van lehetősége arra, hogy számottevő gazdasági növekedést érjen el – mondta Orbán. Ennek kulcsa az államadósság csökkentése, hiszen ez adja meg az alapot ahhoz, hogy a közép-európai térség államaihoz csatlakozni tudjunk, ezen országokban ugyanis alacsonyabb az államadósság mértéke – mondta el a miniszterelnök, majd hozzátette: ha a piac nem ad munkát az embereknek, akkor az államnak kell ezt megtennie. Erre jó példa a Start munkaprogram, eddig mind a nyolc kísérleti program sikeres volt. 2012-ben 300 ezer embernek szeretnének munkát adni a Start munkaprogram keretén belül.

Ami a devizahitelesek ügyét illeti – folytatta a kormányfő –, az árfolyamgát egy átmeneti, de értékes lehetőség, de ez nem oldja meg a devizahitelesek problémáit. Nincs esély rá, hogy az európai gazdasági helyzet jobb legyen, sőt rosszabbá válik majd. A forinthitelesek sincsenek jó helyzetben, rájuk is oda kell figyelni, nekik is jogosak az elvárásaik, de a devizahitelesek vannak most a rosszabb helyzetben. Orbán Viktor szerint az elkövetkező 8-10 évben a svájci frank nem tér vissza a korábbi árfolyamára, ez maga lenne a csoda.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.