Óriási siker: legyőztük Svédországot + Képek

A Puskás Stadionban helyet foglaló 25 ezer szurkoló előtt fogadta hazánk labdarúgó-válogatottja Svédországot Európa-bajnoki selejtezőn. Hajnal révén az első félidőben kihagytunk egy tizenegyest, de Szabics révén vezettünk – Wilhelmsson egyenlítő góljáig. A második félidő 90. percében Rudolf góljával vertük meg a régi mumust. Olvassa el helyszíni, szöveges közvetítésünket! <br />

2011. 09. 02. 19:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

96. perc: Vége! 16 év után újra legyőztük Svédországot! Hatalmas siker!

91. perc:
4 perc hosszabbítás, a gólunkat Rudolf Gergely szerezte egy jobboldali akció végén, közvetlen közelről.

90. perc: GÓÓÓÓLLLLLLLL!!!!!! VEZETÜNK!!!!!!

87. perc:
Egervári igen hevesen reklamál a negyedik játékvezetőnél, közben megint kimarad egy magyar lehetőség.

86. perc: Stiebert ugratták ki, nem volt elég gyors, Isaksson lelopta a lábáról a labdát, de pont Koman elé csorgott, aki épphogy fölé nyesett.

82. perc: Elmander és Källström összjátéka után utóbbi szép gólt lőhetett volna, ha figyel. Nem figyelt.

80. perc: Szabics elfáradt, jön Priskin.

76. perc:
Korcsmár is adott egyet Ibrahimovicnak.

74. perc: Kényszerű csere, Lipták megsérült, helyén az egy sorral feljebb játszó Sándor György a Videotonból.

72. perc:
Laczkó mentett Ibra elől, meleg helyzet volt…

68. perc: Csere svéd oldalon, Dzsudzsák Balázs volt csapattársa, Ola Toivonen állt be. Rossz hír: Ibra kedvenc játszótársa a válogatottban…

66. perc: Újonc a magyar válogatottban, merészet húzott Egervári! Pályán a mainzi Stieber Zoltán, lecserélve a csapatkapitány Hajnal Tamás, Királyon a karszalag.

65. perc: Elmander fetrengett „egy sort”, a svédeknek nagyon jó a döntetlen is.

63. perc: Ha a kiugró Ibrahimovic nem lazázza el, már vezetnek a svédek, de ellazázza…



60. perc: Az ellentámadás végén Elmander lépett ki, szemtől szembe Királlyal a még jobb helyzetben lévő Wilhelmsson elé passzolt, ő pedig higgadt volt, és kiegyenlített: 1-1.

59. perc:
Szélvészgyors Hajnal–Rudolf összjáték után előbbi volt ziccerben, kicselezte magát.



55. perc: Ibrahimovic fejelt Elm beadása után, Király fogta.

53. perc: Totojáznak a svédek! háromszor egymás után labdát szerzünk, Rudolf passzol középre Hajnalnak, aki elrontja… Most kellene még egyet lőni!

51. perc:
Magyaros hibát vétett a svéd védelem, egy hazagurítás után a meglepett Rudolf elé került a labda, aki belepasszolt Isakssonba. Kár volt…



50. perc: Kezd kártyacsatává válni, ezúttal Szabicsnak osztottak.

49. perc:
Wilhelmsson is besárgult, Királynak lépett oda csúnyán, miután elrontotta igen nagy helyzetét.

48. perc:
Elmander felrúgásáért Lipták már nem úszta meg sárga nélkül.

47. perc: Lipták lefejelte Ibrahimovicot, így kell ezt…



(Fotók: Székelyhidi Balázs/Magyar Nemzet)

46. perc:
Labdavesztéssel kezdtük a játékot, majd visszakaptuk a labdát a szlovén bírótól.

Halmosi kicsit pihenve Bozsik Péterrel beszélget a távolugrópályán, majd néhány svéd kilézeng a gyepre. A félidőben a VIP- vagy a sajtós helyekről a mellékhelyiségek irányába tartó néhány magyar a svédek felé kiabált: „IKEA! Brrrrrr!” Valamennyi cserénk intenzíven melegít.

46. perc: Varga tette be a védők elől jövő Rudolfnak, aki könnyen kettőre növelhette volna a magyar előnyt, ha jobban céloz. Ne legyünk telhetetlenek, egy félidőnyi játék után 1-0 ide!

44. perc: GÓÓÓÓL! A semmiből vettük elő!!! Rudolf mutatott be egy lövőcselt, és kiugratta a leshatáron induló, eleddig semmit nem csinált Szabicsot, aki finoman pöccintett át Isakssonon! 1-0!

42. perc:
Rudolf kapott labdát a jobb oldalon, majd elé állt egy csomó svéd védő. Eladta. Az ellentámadásból Elmander rontott, szemtől szemben állt Királlyal. Megköszönhetjük neki.

39. perc:
Pintér próbálkozott igen távolról, szögletre pattant a lövése.

Látványosan hiányosak vagyunk jobbhátvéd posztján, a feladatot Varga és Koman igyekszik ellátni. Nem tudjuk kihozni a labdát, a svédek várják a szünetet. Leült a találkozó.

35. perc:
Ibrahimovic rettenetes jelenetek végén kapott sárgát. A lényeg, hogy rárontott a hárítani igyekvő Király Gáborra, ami előtt egy magyar játékos földre került – talán magától.

33. perc:
A kihagyott magyar tizenegyes óda a svéd szurkolók dermedten ülnek, a magyar drukkerhad meg talán azt érzi, még egy ilyen lehetőség nem lesz…

31. perc: Rudolf adott ígéretesen középre, Szabics nem ugrott érte, Koman nem érte el. Odalett a helyzet.

29. perc:
Eszméletlen nagyot védett Király Källström szabadrúgása után. Szinte már bent volt. A szögletnél is a helyén volt.

28. perc: Ibrahimovic volt lesen szerencsére. Aztán Wilhelmssont kellett felvágni a tizenhatos vonalánál, svéd szabadrúgás életveszélyes helyről.

27. perc:
Svéd kapufa… már csak ez kellett volna… nyomnak a vendégek…

21. perc:
Ibrahimovic egy védővel a nyakán próbált helyzetbe kerülni – lövésének a szurkolók örültek a legjobban, hazavihetnek egy labdát.

19. perc: Hajnal állt a labda mögé… kapufa… nem lehet igaz.

18. perc:
TIZENEGYES!!!! Csányi Sándor is rázza az öklét! Formás támadás végén Rudolf harcolt ki tizenegyest egy svéd kezezés nyomán!!!

17. perc:
Trükkös szabadrúgással próbálkozott Hajnal, a sűrűből kimozgó Szabics elé gurított, aki a nagy hevességben nem tudta már középre tenni a labdát.

15. perc:
Gyorsan elvégzett svéd szabadrúgás a viccesen copfos Ibrahimoviccsal szemben elkövetett szabálytalanság után. Elrontva.

10. perc: Wilhelmsson iramodott meg baloldalon, Vargát lerázta magáról, de magasan adott középre.

7. perc:
Hamrén, a svédek kapitánya idegrohamot kapott Isaksson kifutása után. Határozottan játszunk.

6. perc: Wilhelmssonnak mutatta meg Varga, hogy nem otthon van.

5. perc: Pintér szedett össze egy lecsorgó labdát, leheletfinoman hámozta át magát néhány svéden, majd lövés előtt kirúgták alóla a labdát. Gyanús volt…

1. perc: Sárgában a svédek, ők kezdték a játékot.

0. perc:
Az MLSZ a magyar futballtörténelem egyetlen több mint százszoros válogatottját, Bozsik Józsefet köszöntötte, a már elhunyt legendának fia, a korábbi szövetségi kapitány Bozsik Péter fogadta az elismerést. A fair play világnapján Hajnal Tamás és Zlatan Ibrahimovic csapatkapitányok felhívást intéztek a szurkolókhoz. Himnuszok.

A himnuszok alatt felbukkant Schiffer András LMP-frakcióvezetője (Orbán Viktor környékén keresett ülőhelyet) és Orosz Pál, a Fradi egyik prominense is.

Orbán Viktor miniszterelnök is a helyszínen tekinti meg a találkozót. Húsz perccel a kezdés előtt csaknem teljesen megtelt a Puskás-stadion, a 25 ezer férőhelyén mintegy 1500 svéd szurkoló foglal helyet. A VIP szektorban a kormányfő környezetében foglal helyet Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője, valamint Demján Sándor nagyvállalkozó és Csányi Sándor MLSZ-elnök is. Ott van még Czene Attila (sportállamtitkár), Rózsa Norbert (korábbi olimpiai bajnok mellúszó), Gyulay Zsolt (olimpiai bajnok kajakozó, sportvezető), Németh Zsolt (államtitkár).

Épphogy elfogytak a jegyek – szám szerint 25 ezer – a magyar–svéd Eb-selejtező előtt, amely egyesek szerint sorsdöntő, mások, illetve statisztikai oldalról közelítők szerint puszta erőfelmérő. Sorsdöntő olyanképp, hogy a 2012-es lengyel–ukrán futball-Eb-re kvalifikáló sorozatban csoportunkban győzelem esetén utolérhettük a hollandok mögötti második helyen tanyázó háromkoronásokat, meghagyva az esélyt a kijutásra, „csak” erőfelmérő viszont azért, mert Svédország hazánk válogatottját az utóbbi öt találkozón megverte (legutóbb 2002-ben, idegenben szereztünk pontot, győzni 1995 óta nem sikerült). Az E jelű selejtezőcsoportban egyébként 18 pontos Hollandia, Svédország 15, mi 12 egységet gyűjtöttünk, de az előttünk állók még 3 találkozón szerepelnek (a svédek San Marino, Finnország és Hollandia ellen, ebben a sorrendben), mi pedig már csak két alkalommal tudjuk növelni pontjaink számát; jövő kedden Moldovában, majd októberben a Puskás-stadion búcsúmeccsén, Finnország ellen.

Az izlandiak elleni gyakorlómeccs előtt egy órával alig szállingóztak a szurkolók a Puskás környékén, ellenben a svéd meccs előtt már másfél órával hangolt a két szurkolótábor, de míg néhány svéd égimeszelő azt ordítozta a magyar tábor felé, hogy „two-zero” („kettő-nulla”), a pirosba bújt fiatalok Erdély egykori hovatartozására emlékeztették a sárgákat. A stadion gyepét az este 7 előtt kezdődött bemelegítés előtt egyébként alaposan fellocsolták, nyilván arra készülünk, hogy gyorsabbak vagyunk Ibráéknál…

A ma 19.45-kor kezdődő találkozóra már mindkét edző – Egervári Sándor és Erik Hamrén is – kijelölte a kezdő tizenegyet, s mint ismert, a mi kapitányunknak volt nehezebb dolga, hiszen 5 alapemberét nélkülözi sérülés, illetve eltiltás miatt (Czvitkovics Péter, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Juhász Roland, Szalai Ádám, Vanczák Vilmos). A bontás – újjáépítés – előtt álló Puskás Ferenc Stadionban zajló találkozót élő, helyszíni, szöveges tudósításunkban követheti!

Kezdőcsapatok:
MAGYARORSZÁG: Király – Varga, Lipták, Korcsmár, Laczkó – Pintér, Elek – Koman, Hajnal, Rudolf – Szabics.
SVÉDORSZÁG: Isaksson – Lustig, Granqvist, Majstorovic, Wendt – A. Svensson, Källström – S. Larsson, Elmander, Wilhelmsson – Ibrahimovic.Halmosi kicsit pihenve Bozsik Péterrel beszélget a távolugrópályán, majd néhány svéd kilézeng a gyepre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.