Ritkán látni ilyet Bécsben

A sövénysármány előfordulási területe Spanyolországtól Kis-Ázsiáig terjed. A kistestű énekesmadár azonban sok helyütt, különösen Közép-Európában jócskán megritkult, ezért is váltott ki nagy örömöt az ornitológusok körében, amikor pont egy nagyvárosban, Bécsben bukkantak rá.

MNO
2011. 09. 02. 7:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Bécsi Városháza környezetvédelmi osztályának közlése szerint egy fészkelő sövénysármánypárt kaptak lencsevégre Bécs egyik kerületében, Ottakringben.

A sövénysármány (Emberiza cirlus) élőhelyéül elsősorban cserjéseket választ, jelen esetben egy szőlőültetvényen bukkantak rá. Ez az első alkalom, hogy fészkelésen érték a fajt Bécsben, ez idáig megfigyelni is csak szórványosan sikerült.

A környezetvédelmi osztály reméli, hogy ezt követően a sövénysármány biztos tagja lesz az osztrák főváros madárvilágának – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A faj Magyarországon is rendkívül alacsony egyedszámban költ, állománya legfeljebb tíz párra tehető, az is a Mecsek környékére, illetve a Budai-hegyekre koncentrálódik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.